10 okt Update: Tandpasta met houtskool
Heb jij hem al eens geprobeerd? De zwarte tandpasta met houtskool. Het zou een blekend effect hebben en daarom wordt er steeds vaker mee gepoetst. Want wie wil er nu geen stralend wit gebit?. Eerder heb ik een tandpasta van Ecodenta met actieve houtskool geprobeerd. Vandaag deel ik de laatste update met je over deze tandpasta’s.
Wat is actieve houtskool
Koolstof heeft een extreem sterke aantrekkingskracht op deeltjes in lucht en in water. Geactiveerde houtskool ontstaat meestal door middel van hoge druk en stoom. Hierdoor wordt de structuur poreus en fijn.
Geactiveerde (of actieve) kool wordt in de medische wereld al tientallen jaren gebruikt om vergiftiging in het maag-darmkanaal tegen te gaan. Vooral bij een overdosis medicijnen en bij de behandeling van bijvoorbeeld een overdosis drugs wordt dit vaak toegepast. Ook bij diarree kan actieve kool helpen de bacteriën het lichaam uit te werken. Omdat houtskool hardnekkige vlekken zou absorberen en verwijderen, wordt het ook gebruikt in waterfiltersystemen en luchtreinigers, denk aan de koolstoffilter in je afzuigkap. Daarnaast zou het een goed alternatief zijn voor de peroxide die normaal wordt gebruikt bij het bleken van gebitselementen.
Een tandpasta met blekend effect
Vanwege het blekend effect gebruiken veel mensen een tandpasta met actieve kool om op een natuurlijke manier de tanden te ‘bleken’. Onlangs heeft een groep Britse tandartsen het effect van de tandpasta met geactiveerde houtskool onderzocht. De tandartsen bestudeerden vijftig verschillende soorten houtskooltandpasta’s. Maar liefst 96% van de producten zou blekende eigenschappen hebben. De vraag is of deze claim ook daadwerkelijk gebruikt kan worden. Na onderzoek bleek echter dat ze niet genoeg bleekmiddel bevatten om daadwerkelijk effect te hebben. Ik heb ook een tandpasta met houtskool getest en mijn gebit was eerlijk gezegd niet lichter.
De nadelen van tandpasta met houtskool
Toen ik de tandpasta heb getest was er nog niet heel veel bekend over de nadelen. Recent is er meer bekend geworden over de mogelijke nadelen van deze tandpasta’s.
- Tandpasta met houtskool heeft een te schurende werking op de gebitselementen. Bij dagelijks gebruik kan het glazuur, waardoor de tanden gevoeliger kunnen worden.
- Het tandvlees zou kunnen beschadigen en irriteren, doordat houtskooldeeltjes verstrikt kunnen raken in het tandvlees.
- Bij regelmatig gebruik is het mogelijk dat vullingen verkleuren door de actieve kool.
- Het is niet bekend of een tandpasta met houtskool veilig is als je het langdurig gebruikt.
Bronnen:
- Charcoal, activated
- Greenwall LH et al, Charcoal-containing dentifrices. Br Dent J. 2019 May;226(9):697-700.
- Greenwall LH et al, Charcoal toothpastes: what we know so far. Clinical Pharmacist. 13 JUL 2017
Geen reactie's