01 apr Vergroot je focus: Tip 3 stress management
Wat nu als je enorm gestrest en moe bent? Dan heb je toch helemaal geen zin om ook nog je tanden te poetsen voordat je naar bed gaat? Mij best. Dan doe je het niet, maar wat verwacht je dan eigenlijk van jouw mondgezondheid?
Twee keer per dag poetsen
Eerlijk gezegd verwacht ik dat iedereen inmiddels wel weet dat je twee keer per dag moet poetsen, toch? Dat zou je inderdaad zeggen, maar waarom doet niet iedereen dat dan? Die vraag heb ik mij in mijn carrière al meerdere malen gesteld. Hoe komt het toch dat weten en doen twee totaal verschillende dingen zijn.
Een veel voorkomende reden is ‘tijdgebrek’. Bizar eigenlijk, want we nemen wel de tijd om uitgebreid te douchen of tv te kijken, maar twee keer per dag twee minuten poetsen is te veel gevraagd. Naast tijdgebrek is vermoeidheid aan het eind van de dag ook een veel gehoorde reden. Logisch dat je dan geen energie meer hebt om je mond goed te reinigen. En ik herken het hoor. Maar weet je wel wat het voor gevolgen voor je gebit en gezondheid heeft als je besluit om het reinigen van je gebit over te slaan?
Wat is jouw wens?
Je bent door de tandarts doorgestuurd naar de mondhygiënist. Bij ons op de intake vragenlijst staat als tweede vraag: Wat is jouw wens met betrekking tot het gebit?
En weet je wat me negen van de tien keer opvalt? Er wordt genoteerd: behoud van het gebit. Dat is natuurlijk een mooi streven. Alleen is nu de vraag wat je daarvoor nodig hebt. Denk je bijvoorbeeld dat dit gaat lukken met maar één keer per dag poetsen.
Houd focus
Als jouw wens is om je gebit zo lang mogelijk te behouden, dan is wat je thuis doet het allerbelangrijkste. Dat wil dus zeggen: twee keer per dag poetsen en één keer per dag tussen de tanden en kiezen in schoonmaken, gezond eten, voldoende ontspannen en bewegen. Ja zeker, ook deze laatste twee zijn enorm belangrijk.
Om een nieuwe gewoonte aan te leren of een gewoonte te veranderen heb je wel focus nodig. En misschien ook een heel klein beetje wilskracht. Maar het aanleren van een nieuwe gewoonte kost energie, waardoor het in de praktijk ontzettend moeilijk blijkt te zijn om aan de slag te gaan met goede intenties. Ook is er focus nodig om nieuwe gewoontes vol te houden en niet terug te vallen in oude patronen. Factoren die van invloed zijn op je focus zijn:
- Stress
- Multitasking
- Slaapschuld
- Beweegarmoede
- Schaarste
Tip 3 Leer omgaan met stress
Er zijn veel verschillende oorzaken van stress en het hoeft niet altijd werk gerelateerd te zijn. In principe is er sprake van stress op het moment dat de belasting groter is dan de belastbaarheid. Of anders gezegd, je kan het eigenlijk niet meer aan. Als er sprake is van stress kan je ook allemaal fysieke klachten krijgen.
Regelmatig hoor ik nog: iedereen heeft toch wel een beetje stress. Dat zal best, maar het is niet de bedoeling dat jouw lichaam het niet meer aan kan en dat het fysiek zichtbaar is. Stress heeft ook invloed op je focus en het zorgt er voor dat je makkelijker in oude gewoonten blijft hangen. Veranderen is lastig als je chronische stress ervaart.
Er is ook goed nieuws, want natuurlijk is er een manier om jouw stress te managen. Eerlijk gezegd zijn er verschillende manieren, maar ik bespreek de twee makkelijkste.
Een dagboek bijhouden
Om je bewust te worden van jouw gedrag en je energie op een dag is het aan te raden om een zogenaamd stress dagboek bij te houden. Natuurlijk kost dit tijd, maar het levert je uiteindelijk ook veel op. Noteer in dit dagboek iedere twee uur hoe laat het is, wat je aan het doen bent en geef jezelf een cijfer. Of geef eigenlijk je energieniveau, stressniveau en geluk een cijfer op een schaal van 1 tot 10. Doe dit ongeveer drie dagen en evalueer het dagboek vervolgens. Ik geef toe, ook dit kost tijd. Maar als je erachter bent bij welke taken of op welke tijdstippen jij stress ervaart dan kan je er ook iets aan doen.
Ademhalen en de kracht van groen
Ademhalen is wel de meest krachtige en makkelijkste tool om jouw stress-systeem een beetje tot rust te laten komen. Volg de volgende stappen:
- 1 in 1 uit – 5 keer
- 1 in 2 uit – 5 keer
- 2 in 4 uit – 5 keer
- 3 in 6 uit – 5 keer
- 4 in 8 uit – 10 keer
En hoe voel je je nu?
Een andere manier om rustiger te worden is door naar buiten te gaan. In contact zijn met de natuur en genieten van bloemen en planten heeft een meetbaar effect op de fysieke veranderingen van negatieve stress. Contact met de natuur verlaagt je stressniveau. Daarnaast heeft het nog een aantal leuke effecten. Je concentratie verbetert en je herstelt mentaal sneller. Als je mentaal fris bent is het weer makkelijker om toch de beslissing te maken om je gebit een grondige reinigingsbeurt te geven. Je hoeft trouwens maar 40 seconden naar een plantsoen te staren voor een frisser hoofd. Maak vandaag eens een heerlijke wandeling in het groen en geniet van de kleine dingen die je tegenkomt en ziet.
Leestip
- Vergroot je focus: Tip 1 multitasking
- Vergroot je focus: Tip 2 slaapschuld
- Hoe je betere keuzes maakt
- Nieuwe gewoontes aanleren
- Online cursus: In balans met voeding
Geen reactie's