Verminder bloedend tandvlees bij diabetes

Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes en dat is 1 op de 14 personen. Een deel van deze mensen weet dat ze diabetes hebben, maar er lopen ook nog steeds veel niet gediagnosticeerde patiënten rond. Diabetes type 2 is een welvaartsziekte waar steeds meer mensen door getroffen worden. Het is het eindstadium van een verstoord proces in het lichaam.

Hoe ontstaat diabetes?

Diabetes type 2 is het eindstation van een proces in het lichaam dat niet meer naar behoren functioneert. Het ontstaat doordat je lichaam ongevoelig wordt voor het hormoon insuline en uiteindelijk te weinig insuline produceert. Het bloedsuikerniveau zal hierdoor te hoog blijven en dit zorgt weer voor schade aan je bloedvaten en aan andere weefsels.

Het begint met insulineresistentie

Dat we ongevoelig worden voor insuline, of met andere woorden insulineresistent kunnen worden, heeft een functie. Insuline is nodig om glucose uit het bloed op te nemen zodat er energie van gemaakt kan worden. Dit hormoon wordt gebruikt om energie te verdelen tussen de verschillende organen en weefsels van het lichaam. Als een orgaan wat minder energie nodig heeft dan wordt het tijdelijk insulineresistent, zodat de glucose in een ander orgaan gebruikt kan worden.

Denk maar aan de spijsvertering. Op het moment dat je eet dan zal het eten verteerd moeten worden en dit kost energie. Als je direct na het eten in beweging komt dan hebben je spieren ook energie nodig. Hierdoor verloopt de spijsvertering niet optimaal. Dit is ook meteen de reden dat het niet verstandig is om direct na het eten te sporten. Je sportprestaties en je spijsvertering hebben hier namelijk onder te lijden.

De lichaamscellen kunnen maar een maximale hoeveelheid glucose opnemen vanuit het bloed. De rest wordt opgeslagen als reserve-energie (glycogeen) in de lever en spieren. Als de glycogeen voorraden vol zijn dan zal de overige glucose opgeslagen worden als vet.

Onze huidige leefstijl van te veel en koolhydraatrijk eten zorgt voor hoge bloedsuikerspiegels en daarmee gepaard een grote productie van insuline. Hoe vaker en hoe meer insuline er geproduceerd wordt, des te groter de kans op insuline resistentie. Als er sprake is van insuline resistentie reageert de cel niet meer voldoende op dit hormoon. Het bloedsuikergehalte blijft hierdoor te hoog. Daarnaast raakt de alvleesklier uitgeput waardoor de productie van insuline afneemt. Dit alles resulteert uiteindelijk in diabetes type 2.

Herken insulineresistentie

Diabetes type 2 is dus het eindstation dat vooraf wordt gegaan aan insulineresistentie. Als je insulineresistentie bij jezelf herkend dan kan je actie ondernemen om dit proces te stoppen. Symptomen van insulineresistentie zijn onder andere:

  • Vermoeidheid
  • Moeite met opstaan
  • Je hebt koffie, een sigaret of iets zoets nodig om de dag te starten
  • Acné
  • Buikvet
  • Hoge bloeddruk
  • Verlies van concentratie
  • Vocht vasthouden
  • Huidpigmentatie
  • Slechte wondheling
  • Veel plassen

De relatie van diabetes met parodontitis

Weet jij dat diabetes een relatie heeft met de chronische tandvlees ontsteking, parodontitis?

  • Bij diabetes en insulineresistentie is er een verhoogde ontstekingsgevoeligheid. Dit is zichtbaar in de mond aan het tandvlees. Het tandvlees zal sneller bloeden
  • Het hormoon insuline geeft ontstekingsactiviteit
  • Er is sprake van een slechte wondheling waardoor het herstel van parodontitis langzamer gaat
  • Een hoog glucoseniveau zorgt voor een verminderde afweer. De kans op infecties en chronische infecties stijgt en daarmee ook de kans op parodontitis
  • Langdurige ontstekingen in de mond zoals gingivitis en parodontitis zorgen voor insulineresistentie

Insuline gevoeliger en minder bloedend tandvlees

Wat kan je nu doen om er voor te zorgen dat je gevoeliger wordt voor insuline, waardoor je tandvlees minder bloedt wordt en je mondgezondheid verbeterd? Insulineresistentie is omkeerbaar door de juiste veranderingen in je leefstijl.

  1. Eet laag glycemisch. Met andere woorden eet vooral veel groenten (ook wortelgroenten), noten, zaden en wat fruit (vooral in de zomer). Je kunt hier een lijst vinden met de glycaemische lading van producten. Zorg er bij insuline resistentie voor dat je per maaltijd aan maximaal GL 10 komt
  2. Wees matig met het gebruik van zuivel. Zuivelproducten stimuleren de productie van insuline
  3. Poets het gebit twee keer per dag met een hand- of elektrische tandenborstel om ontstekingen in de mond te voorkomen. En gebruik dagelijks een rager of stoker tussen de tanden en kiezen in
  4. Beweeg dagelijks minimaal 30 minuten matig intensief. Beweeg het liefst voor de maaltijd
  5. Vermijd stress, want chronische stress zorgt voor een langdurige productie van cortisol. Dit stresshormoon verhoogt insuline en bevordert insulineresistentie

Tips

1 Reactie
  • Jasmijn
    Geplaatst op 13:33h, 23 mei Beantwoorden

    Wat informatief artikel voor mensen met diabetes!

Geef een reactie