Verminderde weerstand? Neem echinacea.

Je hebt al een tijdje last van allerlei kwaaltjes. Je bent  verkouden, je tandvlees is gevoelig en bloed makkelijk, dus je weerstand kan wel een boost gebruiken. Zou Echinacea een mooi product zijn om je weerstand te versterken?

Ontstekingen en weerstand

Tandvleesontstekingen zoals gingivitis en parodontitis ontstaan als reactie op bacteriën in tandplak. Het ontstaan van deze ontsteking is nodig om het tandvlees weer gezond te krijgen. Je kunt een ontsteking zien als bescherming van het lichaam, zodat ernstige gevolgen voorkomen kunnen worden. De ontstekingsreactie helpt ons lichaam om gezond te blijven.

Dat we kunnen ontsteken is niet zo’n groot probleem. Een ontsteking is het begin van de oplossing.

In een normale situatie reageert het lichaam op een infectie – bijvoorbeeld door bacteriën in de mond – met een acute ontsteking. Een ontsteking is feitelijk de alarmbel die het lichaam aanspoort om in de verdediging te gaan. Het immuunsysteem wordt actief als er sprake is van een infectie. Als het immuunsysteem langer dan negen dagen actief blijft spreken we van een chronische ontsteking.

Een chronische ontsteking kan uiteindelijk resulteren in andere chronische ziekten. En als ze maar lang genoeg aanwezig blijven, dan vergrootten ze de kans op auto-immuunziekten zoals reuma en fibromyalgie (weke delen reuma). Het is daarom verstandig om je immuunsysteem een handje te helpen en je weerstand te verhogen.

De oorsprong van echinacea

Echinacea wordt al jaar en dag gebruikt wanneer de “R” in de maand is, er een griepgolf heerst of bij een verkoudheid. De plant komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. De Indianen gebruikten de wortel van deze plant ter ondersteuning van de wondgenezing, bij insectenbeten, slangenbeten en koorts.  Rond 1870 kwam het Echinacea-preparaat voor het eerst in de Verenigde Staten op de markt.

Aan het eind van de 20ste eeuw kreeg de plant  ook in Europa grote bekendheid, maar met de opkomst van de antibiotica verdween de belangstelling. Rond 1980 kwam de belangstelling voor Echinacea weer terug en tegenwoordig wordt het weer voorgeschreven om de weerstand van het lichaam te verhogen.

Wanneer gebruik ik je echinacea?

Om ontstekingen in de mond te voorkomen is het in eerste instantie belangrijk dat je de mondhygiëne opvoert en zorgt voor voldoende vocht en veel groenten. Daarnaast kan je Echinacea inzetten om je immuunsysteem te ondersteunen.

Echinacea wordt aanbevolen bij ontstekingen in mond- of keelholte, griepinfecties en slecht genezende wonden. Je kunt het ook inzetten bij:

  • koorts, verkoudheid, sinusitis, hoest, bronchitis
  • infecties aan de urinewegen
  • recidiverende candidiasis, of
  • profylaxe t.a.v. algemene infecties
  • profylaxe bij een verzwakte weerstand

Het meest onderzocht zijn de Echinacea purpurea en angustifolia. Deze laatste werkt stimulerend op het immuunsysteem, is antiviraal en antibacterieel.

Er is echter nog veel meer wetenschappelijk onderzoek nodig naar de werkzaamheid van alle soorten Echinacea. In wezen staat het onderzoek nog in de kinderschoenen.

Ben je zwanger of geef je borstvoeding, of ben je overgevoelig voor echinaceasoorten? Dan raden we je aan geen echinacea te gebruiken

Leestip: 3 tips om je weerstand te verhogen
Tip: Vitamine D 3 olie voor je immuunsysteem

Geen reactie's

Geef een reactie