Video: Wanneer je flossdraad kunt gebruiken

De ruimten tussen de tanden en kiezen moet je ook reinigen als je gezond tandvlees en een gebit zonder gaatjes wilt. Er zijn verschillende hulpmiddelen te koop om deze ruimten schoon te maken. Wanneer gebruik je nou eigenlijk flossdraad?

Hoe reinig je tanden en kiezen?

Heel de dag door wordt er een laagje tandplak gevormd op de tanden en kiezen. Deze plak moet verwijderd worden om het gebit gezond te houden. De meeste plak verwijder je door gebruik te maken van een elektrische tandenborstel of een handtandenborstel. Hoe goed je ook poetst, de ruimten tussen de tanden krijg je niet voldoende schoon met een tandenborstel. Tandplak zal zich dan ook vooral in deze ruimten ophopen. Waar plak in de mond blijft zitten, zullen de bacteriën in deze plak voor problemen zorgen, zoals cariës, gingivitis en parodontitis. Ondanks dat je goed poetst!

Gebruik daarom ook een interdentaal hulpmiddel! Je kunt kiezen tussen een houten stoker, een rager of flossdraad.

Wanneer kies je voor flossdraad?

Het hangt van de grootte van een interdentale ruimte af welk hulpmiddel je het beste kunt gebruiken. Zijn de ruimten tussen tanden en kiezen erg groot ga dan voor een goed passende rager of kies een stoker. Let er wel op dat het middel dat je gebruikt weerstand moet hebben, anders heeft het helemaal geen zin.

  • Gebruik flossdraad  als er verder geen ander hulpmiddel past
  • Heb je veel last van gaatjes tussen de tanden en kiezen dan is het verstandig om flossdraad te gebruiken
  • Flossdraad is handig om in je tas mee te nemen voor onderweg

Tips voor het gebruik van flossdraad

Zorg er voor dat je een groot stuk flossdraad van ongeveer veertig centimeter pakt om het hele gebit mee te reinigen.

  • Wikkel de uiteinden losjes om de middelvingers en houd een stukje van drie centimeter flossdraad strak tussen beide duimen en wijsvingers.
  • Breng het draad  met een zagende (heen-en-weergaande) beweging door het contactpunt. Doe dit voorzichtig zodat je niet doorschiet en het tandvlees beschadigd
  • Nu breng je het flossdraad voorzichtig onder het tandvlees en vervolgens ga je rustig met een zagende beweging langs het gebitselement (tand of kies) tot aan het contactpunt. Zorg dat je contact blijft houden met het gebitselement (tand of kies)
  • De vorige stap herhaal je ook aan de andere zijde van de tand of kies
  • Breng het flossdraad vervolgens met een heen-en-weergaande beweging door het contactpunt en haal hem terug.
  • Voordat je naar een volgende ruimte gaat pak je een nieuw stukje draad
  • Bekijk het filmpje


Wil je meer weten over methoden om je gebit gezond te houden? Vraag om advies!

Geen reactie's

Geef een reactie