Vitamine K2 sterker gebit

Is vitamine K2 de missende vitamine voor een sterker gebit?

Herken jij dit? Je poetst trouw je tanden en reinigt dagelijks de ruimten tussen de tanden en kiezen in. Je zou denken dat je bij de halfjaarlijkse controle eens geen gaatjes hebt. Helaas is dat niet het geval. Regelmatig wordt er toch een gaatje geconstateerd. Je snapt er niets van, want je partner poetst helemaal niet zo zorgvuldig, maar heeft nooit iets. Hoe kan dat toch? Zou je een tekort aan vitamine K2 hebben?

Wat je eet is belangrijk

De zorg die jij aan je gebit besteed is niet de enige factor die van invloed is op de gezondheid van je tanden en kiezen. Wat je in je mond stopt is namelijk ook belangrijk. Je tanden en kiezen moeten ook van binnenuit gevoed worden. Ze hebben een specifieke balans van vitamines, mineralen en eiwitten nodig om gezond en sterk te blijven.  Wat weten we over vitamine K?

De functies van vitamine K

Vitamine K werd in 1929 ontdekt door de Deense biochemicus Henrik Dam. Hij zag dat kuikens bloedingen hadden, die niet aan een tekort aan vitamine C geweten konden worden. Kuikens maken namelijk zelf vitamine C aan. Er moest dus een andere factor in het spel zijn en deze noemde hij vitamine K. 

Vitamine K is nodig voor de bloedstolling en een ander bekend werkingsgebied is het botmetabolisme. Er zijn twee vormen vitamine K: K1 en K2. Inmiddels is bekend dat vitamine K1 helpt bij de bloedstolling en K2 voornamelijk zorgt voor een goed botmetabolisme, dus sterkere botten. Vitamine K2 activeert namelijk een eiwit dat de opname van calcium in de botten en tanden stimuleert. 

Hoe vaak een vitamine K tekort voorkomt heeft Ineke Riphagen (klinisch chemicus in opleiding) in haar proefschrift Diet-sensitive prognostic markers for cardiovascular and renal disease onderzocht. Zij ondekte dat een tekort bij 1 op de 3 mensen voorkomt en bij ouderen en mensen met een chronische aandoening is dit zelfs 48%

Hoe herken je een tekort aan vitamine K?

Als je de volgende symptomen herkent dan is het mogelijk dat er sprake is van een vitamine K tekort.

  • Spontaan bloedend tandvlees of neusbloedingen
  • Een wond die langdurig blijft bloeden
  • Snel of vaak blauwe plekken
  • Zwakke botten (dus ook je kaakbot) of botbreuken
  • Aderverkalking
  • Menstruatie met veel bloedverlies

Vitamine D niet vergeten

Je weet nu dat je vitamine K2 nodig hebt voor de verdeling van calcium in het kaakbot en in je tanden en kiezen. Toch kan dit niet zonder voldoende vitamine D. Vitamine D is ook nodig voor het behoud van sterke botten en een gezond gebit. Daarnaast is het van belang voor de werking van je immuunsysteem. Een tekort aan vitamine D wordt geassocieerd met een grotere kans op gaatjes en tandvleesproblemen. 

Een belangrijke taak van vitamine D is de opname van calcium uit de voeding die je eet. Vervolgens wordt het door het lichaam getransporteerd. En dan komt vitamine K2 om de hoek kijken. Vitamine K functioneert namelijk als het transport. Het zorgt ervoor dat calcium op de juiste plaats terecht komt.

Hoe kom je aan vitamine K2?

Er zijn twee soorten vitamine K: vitamine K1 en vitamine K2. Vitamine K1 vindt je vooral in het vetoplosbare chlorofyl. Dit zit in groene planten, alfalfa en kelp. 

Vitamine K2 vind je juist in dierlijke producten, met name in varkenslever, vlees, ei en gefermenteerde producten zoals kwark. Maar er is nog een veel betere manier om aan vitamine K2 te komen, want je lichaam kan het ook zelf aanmaken. Je hebt er alleen een gezonde darmflora en vitamine K1 voor nodig. Vitamine K1 kan namelijk door darmbacteriën omgezet worden in K2.

De hoogste bron K2 in voeding haal je trouwens uit de plantaardige Japanse fermentatie Natto genaamd.

Heb jij een gezonde darmflora voor een efficiënte opname van calcium?

Leestips:

Bronnen

Aral K et al, Therapeutic effects of systemic vitamin k2 and vitamin d3 on gingival inflammation and alveolar bone in rats with experimentally induced periodontitis. J Periodontol. 2015 May;86(5):666-73.

Shariq Najeeb et al, The Role of Nutrition in Periodontal Health: An Update, Nutrients. 2016 Sep; 8(9): 530.

Southward K, A hypothetical role for vitamin K2 in the endocrine and exocrine aspects of dental caries. Med Hypotheses. 2015 Mar;84(3):276-80

 

Geen reactie's

Geef een reactie