Vol verwachting klopt ons hart

Het is bijna sinterklaasavond. Deze avond staat in het teken van gezelligheid, pakjes, mooie gedichten en surprises. Traditioneel horen hier pepernoten, snoepgoed en gevuld speculaas bij. Deze lekkernijen zitten boordevol suikers, maar natuurlijk is het geen probleem om hier op deze avond heerlijk van te genieten.

Laten we het dit jaar eens net wat anders doen. Een kleine verandering in de ingrediënten maakt deze lekkernijen al snel gezonder. Hierdoor ben je lief voor je mond en voor je lichaam. Hoe je dit doet? Bijvoorbeeld door voor de overheerlijke no-bake gevulde speculaas te gaan!Toch is het ook mogelijk om het dit jaar eens een klein beetje anders te doen. Waarom? Omdat een kleine verandering in de ingrediënten er al voor kunnen zorgen dat je de lekkernijen iets gezonder maakt.

AmandelenSpijs als bron van vitaminen en mineralen

Om gevuld speculaas gezonder te maken gebruiken we voor de bereiding verse noten en dadels in plaats van meel en suiker. Noten zitten boordevol vitamines, mineralen en gezonde vetten. Vitamines en mineralen werken in ons lichaam als gereedschap. Dit gereedschap is nodig om verschillende functies te ondersteunen. Een voorbeeld is magnesium. Magnesium vormt samen met calcium het tandglazuur. Magnesium is daarom essentieel voor een sterk gebit.

Gevuld speculaas spijsSpijs wordt traditioneel gemaakt van amandelen suiker en citroen. Om spijs iets gezonder te maken kan je het suiker vervangen door honing. Naast magnesium bevatten deze noten nog heel veel andere gezonde voedingsstoffen, namelijk: onverzadigde vetzuren, vezels, kalium, mangaan, calcium, fosfor, zink en B-vitamines. Deze voedingsstoffen zijn allemaal belangrijk voor een sterk gebit en gezond tandvlees. Op sportsnuts.nl kun je exact vinden welke voedingsstoffen er in amandelen zitten.

Hieronder vind je het recept voor een heerlijke gevulde speculaas.

No-bake gevuld speculaas (klein)

Ingrediënten

75 gram witte amandelen een nacht geweekt (of amandelmeel)
125 gram gemengde noten
4-5 Medjool dadels, zonder pit en in stukjes
2 grote eetlepels speculaaskruiden
1 eetlepel geraspte kokos
1/2 eetlepel kokosolie (gesmolten)
¼ theelepel vanillepoeder
1-2 eetlepel honing

Bereiding

Gevuld speculaas laag 1Bodem

Doe de gemengde noten samen met de speculaaskruiden in een keukenmachine en zet deze aan. Laat de machine draaien totdat alle noten gemalen zijn. Voeg vervolgens de dadels toe. Zet de keukenmachine nog even aan om alles goed te mengen. Kneed het deeg tenslotte nog met de handen tot een bal. Vind je het te droog? Voeg dan wat honing toe.

Verdeel het notenmengsel in twee delen. Leg één deel in een kleine schaal en druk het geheel met natte handen goed aan. Zet deze schaal in de koelkast, zodat de bodem alvast kan opstijven. Nu kan je eerst verder met de spijs.

Spijs

Spoel de amandelen met koud water af. Maal de amandelen in de keukenmachine tot er een meel ontstaat. Voeg kokosrasp, kokosolie, vanillepoeder en 1 eetlepel honing toe en zet de keukenmachine nog 1 minuut aan. Heb je de spijs liever wat zoeter dan kun je nog één eetlepel honing toevoegen. Verdeel de spijs over de speculaas-bodem.

Bedek de vulling vervolgens met het tweede deel van het notenmengsel. Zet de schaal in de koelkast om alles op te laten stijven.

Je kunt deze gevulde speculaas 2 weken in de koelkast bewaren.

Alle ingrediënten kan je hier vinden>>

Gevuld speculaas ready-to-eatFijne pakjesavond!

Geen reactie's

Geef een reactie