parodontitis oergezonde mond

Voorkom parodontitis met deze tips

Hoe kan je parodontitis voorkomen? Parodontitis is een chronische ziekte van het tandvlees en kaakbot. Het is een zogenaamde ontstekingsziekte, ofwel welvaartsziekte.

Een gezonde mond

Je mond is een orgaan om van te houden! Het is ook een onderdeel van het lichaam waar (naar mijn mening) te weinig aandacht aan besteed wordt. Bedenk je eens waar jij als eerste naar kijkt bij een eerste kennismaking. Zijn dat de ogen of de lach? Voor die mooie lach is gezond tandvlees nodig. Het tandvlees en kaakbot zijn namelijk de basis van je gebit. Als er problemen zijn met deze basis dan zullen tanden en kiezen niet lang stand houden, ondanks de mooie vullingen, kronen en bruggen die er gemaakt zijn. Vroeg of laat verlies je tanden en kiezen als het fundament niet stevig genoeg is. Denk maar eens aan een huis, dat heeft ook een goed fundament nodig voordat er gebouwd kan worden. Gingivitis en parodontitis zijn ontstekingen van het tandvlees en kaakbot die er voor zorgen dat het fundament van het gebit aangetast wordt. 

Ontstoken tandvlees 

Gingivitis en parodontitis ontstaan beide als reactie op bacteriën in tandplak en door een verminderde afweerreactie. Het zijn beide ontstekingsziekten die gepaard gaan met activatie van het immuunsysteem. In het geval van parodontitis zal niet alleen het tandvlees ontstoken zijn, maar ook het kaakbot. Het kaakbot verdwijnt door de ontsteking, maar daar hoef je helemaal geen last van te hebben. Uiteindelijk kan je tanden en kiezen verliezen, maar er is nog meer. Er komt steeds meer wetenschappelijk bewijs dat parodontitis een relatie heeft met andere chronische welvaartsziekten ziekten. Heb je bijvoorbeeld last van parodontitis dan is de kans op hart- en vaatziekten of diabetes type 2 ook groter. En als je hart-en-vaatziekten of diabetes type 2 hebt, dan neemt de kans op parodontitis toe.

Hoe kan je parodontitis voorkomen?

Het is van groot belang om parodontitis te voorkomen, maar hoe doe je dat dan? Parodontitis is een zogenaamde multifactoriële aandoening. Er is dus niet maar één oorzaak voor het ontstaan van deze tandvleesziekte. De verschillende oorzaken die bij het ontstaan van parodontitis betrokken kunnen zijn, zijn: 

  • Genetische aanleg
  • Roken
  • Bacteriën die aanwezig zijn in tandplak
  • Een tekort aan voedingsstoffen
  • Te veel negatieve stress
  • Bepaalde medicatie kan parodontitis verergeren
  • Onderliggende chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en Diabetes

1. Twee keer per dag poetsen

Als je weet wat de oorzaak van parodontitis, kun je het probleem aanpakken. De eerste stap naar een gezonde mond is een goede mondhygiëne. Poets het gebit twee keer per dag met een elektrische tandenborstel of een handtandenborstel. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van een elektrische tandenborstel meer en beter tandplak verwijdert dan wanneer je een handtandenborstel gebruikt. In de praktijk zie ik dit ook terug, alhoewel er nog altijd mensen met een perfecte schone mond zijn, die een handtandenborstel gebruiken.

2. Maak de ruimten tussen je tanden ook schoon!

Nadat je een grondige poetsbeurt achter de rug hebt, ben je helaas nog niet klaar. Het is tijd om de ruimten tussen de tanden en kiezen te reinigen! Je kan hiervoor gebruik maken van flossdraad, stokers of ragers. Maar wat moet je dan gebruiken? De grootte van de ruimte tussen de tanden en kiezen bepaalt of je beter stokers, ragers of flossdraad kunt gebruiken. Staan je tanden en kiezen heel erg dicht tegen elkaar aan, dan zou het kunnen dat je er alleen een flossdraadje tussendoor krijgt. Of misschien lukt het ook al wel om een dun stokertje te gebruiken. Zijn de interdentale ruimten groot, dan kan je het beste voor een rager, ook wel een interdentaal borstel genoemd, kiezen. Natuurlijk speelt ook jouw eigen voorkeur een rol bij de keuze tussen de verschillende hulpmiddelen.

3. Vermijd stress

Ja, ook chronische negatieve stress heeft invloed op de gezondheid van je tandvlees. Parodontitis verslechtert in tijden van stress. Zorg er daarom voor dat je stress zo veel mogelijk probeert te vermijden. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Vandaag de dag zijn er ontzettend veel factoren die jou stress kunnen leveren. Wat kan je dan doen? Zorg ervoor dat jouw stresssysteem ook voldoende rust krijgt. Dat je lichaam de tijd krijgt om te herstellen. Er zijn verschillende manieren om dit doel te bereiken. De allerbeste manier is zorgen voor voldoende en een goede nachtrust. Ga op tijd naar bed, maar plan ook overdag een moment voor jezelf. Op deze manier geef je het lichaam de kans om te herstellen en zijn belangrijke werkzaamheden te hervatten. Dit heeft een positief effect op de gezondheid van je tandvlees. 

4. Eet gezond

Gezond eten is niet alleen van belang voor een goede gezondheid, maar ook voor een goede mondgezondheid. Een maaltijd die voor het grootste gedeelte uit groenten en fruit bestaat bevat belangrijke bouwstoffen die de gezondheid van je tandvlees ondersteunen. Het eten van junkfood en suikerrijke producten zorgen juist voor een disbalans in de bacteriële samenstelling in de mond, waardoor je juist sneller last kunt krijgen van onder andere cariës en parodontitis.

(Lees)tips

 

2 Reactie's
  • Bernadette de Boer
    Geplaatst op 13:02h, 16 februari Beantwoorden

    Hoi Yvonne,

    Fijn om dit duidelijke bericht te lezen. Ik ben het helemaal met je eens. Hoe meer mensen dit lezen hoe beter. Ons werk is nog belangrijker als dat men vroeger dacht. Wij maken niet alleen schoon zoals veel mensen nog steeds denken.

    Met collegiale groet,

    Bernadette de Boer

    • Yvonne
      Geplaatst op 13:58h, 16 februari Beantwoorden

      Hoi Bernadette, wat leuk om je reactie te lezen! Ik hoop ook dat er steeds meer aandacht voor ons mooie vak en het belang ervan komt! Groetjes Yvonne

Geef een reactie