Xylitol suikers in tandpasta

Waarom er xylitol in tandpasta zit

Xylitol wordt steeds vaker aan tandpasta toegevoegd. Tandpasta’s zonder fluoride bevatten vaak wel xylitol als alternatieve toevoeging. Maar wat is xylitol eigenlijk? En welk effect heeft deze zoetstof op het gebit? 

Wat is xylitol voor een stof?

Xylitol is ‘s werelds meest populaire natuurlijke zoetstof. Het behoort tot de zogenaamde suikeralcoholen. Deze kunnen door hun structuur de smaakreceptoren op je tong voor zoetigheid stimuleren. En wij houden van zoet!

Xylitol komt in kleine hoeveelheden voor in de vezels van verschillende soorten groenten en fruit, met name bosvruchten (blauwe bessen, bosbessen en aardbeien). Je lichaam kan het echter ook zelf aanmaken. Daarnaast wordt het gewonnen uit bomen, zoals de berk.

De zoetkracht van xylitol is vergelijkbaar met die van suiker. Het heeft echter als voordeel dat het 40 procent minder calorieën bevat. Naast calorieën levert het geen vitamines, mineralen of eiwitten, maar het heeft wel tandvriendelijke eigenschappen. Vanwege deze eigenschappen is het een veelgebruikt ingrediënt in suikervrije kauwgom en mondverzorging producten.

Het effect van xylitol op je gebit

In 1988 werd xylitol op de lijst van officieel aanbevolen stoffen gezet. Dit kwam doordat studies aantoonden dat het de gebitsgezondheid verbeterde en tandbederf verminderde.

Eén van de belangrijkste bacteriën die een rol speelt in het ontstaan van gaatjes is de bacterie Streptococcus Mutans. Deze bacteriën zijn er erg goed in om suikers (glucose) om te zetten in zuren, waardoor het tandglazuur wordt aangetast. Dit zorgt ervoor dat de kans op gaatjes toeneemt. Naast suiker zijn ook andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan koolhydraten niet altijd even gebitsvriendelijk.

Streptococcus Mutans kunnen xylitol niet gebruiken, maar ze nemen het toch op. Door suiker te vervangen door xylitol zorg je er voor dat de bacteriën xylitol opnemen, terwijl ze dit niet kunnen omzetten in zuren die het gebit aantasten. Als de bacteriën geen glucose tot hun beschikking hebben zullen ze in aantal afnemen, want natuurlijk erg voordelig is voor de gezondheid van je gebit. Uit onderzoek blijkt zelfs dat de kans op tandbederf met 30-85% afneemt als je xylitol gebruikt. Een ander onderzoek concludeert weer dat kauwen op kauwgom dat met xylitol is gezoet de hoeveelheid slechte bacteriën met maximaal 75% verminderd.

Heeft xylitol ook nadelen?

Voor het gebit biedt xylitol dus een aantal voordelen, maar zitten er ook nadelen vast aan het gebruik van de zoetstof? Over het algemeen wordt xylitol gelukkig goed verdragen. Echter, net zoals voor voedingsmiddelen geldt ook voor xylitol dat het niet door iedereen goed te verdragen is. Sommige mensen ervaren spijsverteringproblemen wanneer ze te veel binnen krijgen. Bekende klachten zijn bijvoorbeeld gasvorming, een opgeblazen gevoel of diarree. Ben je bekend met het prikkelbare darm syndroom (PDS) of heb je een FODMAP’s intolerantie? Wees dan voorzichtig met deze suikeralcoholen. Wellicht is het verstandig om ze te vermijden.

Gebruik jij een tandpasta met xylitol?

Tips

Bronnen:

  • Bahador A, Lesan S, Kashi N, Effect of xylitol on cariogenic and beneficial oral streptococci: a randomized, double-blind crossover trial. Iran J Microbiol. 2012 Jun; 4(2): 75–81.
  • Burt BA, The use of sorbitol- and xylitol-sweetened chewing gum in caries control. J Am Dent Assoc. 2006 Feb;137(2):190-6
  • Chandrashekar Janakiram, C. V. Deepan Kumar, en Joe Joseph, Xylitol in preventing dental caries: A systematic. J Nat Sci Biol Med. 2017 Jan-Jun; 8(1): 16–21. review and meta-analyses
  • Kauko K. Mäkinen, Gastrointestinal Disturbances Associated with the Consumption of Sugar Alcohols with Special Consideration of Xylitol: Scientific Review and Instructions for Dentists and Other Health-Care Professionals. Int J Dent. 2016; 2016: 5967907
  • Pauli Isokangas DDS et al, Xylitol chewing gum in caries prevention: a field study in children. J Am Dent Assoc. 1988 Aug; 177(2):315-320
  • Söderling EM, Xylitol, mutans streptococci, and dental plaque. Adv Dent Res. 2009;21(1):74-8.
Tags:
Geen reactie's

Geef een reactie