Waarom je best iedere dag een ei mag. Een ei hoort erbij!

Zijn eieren nu wel of niet gezond? Een tijd lang werd er gedacht dat eieren niet zo gezond waren, maar gelukkig eieren mogen weer. Ze bevatten namelijk talloze waardevolle voedingsstoffen die ons lichaam goed kan gebruiken en het beeld van maximaal 3 eieren per week is achterhaald.

Waarom zijn eieren gezond?

Een ei bevat alles wat nodig is om een kuiken te kunnen maken en daardoor is een gaar ei één van de meest voedzame voedingsmiddelen dat er is. Eieren zijn een belangrijke bron van eiwitten en gezonde vetten, maar eieren bevatten ook nuttige stoffen zoals vitamines en mineralen.

Zacht gekookt ei5 redenen om meer eieren te eten

 1. In eieren zitten eiwitten met een heel hoge biologische waarde. Dat wil zeggen dat deze eiwitten goed gebruikt kunnen worden door ons lichaam voor de opbouw voor onder andere tandvlees en tanden en kiezen. Daarnaast geven eiwitten een vol gevoel waardoor we minder snel trek krijgen
 2. Eieren bevatten veel cholesterol maar dit heeft weinig tot geen effect op onze bloedwaarde. Het bevat zelfs het meeste cholesterol van al onze bekende levensmiddelen. Een hoog cholesterolgehalte in ons bloed verhoogt de kans op hart- en vaatziekten en daarom werd er geadviseerd om niet meer dan 3 eieren per week te eten. Het blijkt echter uit een update van een onderzoek dat Harvard-professor Frank Hu in 2013 publiceerde dat het eten van eieren helemaal niet zo veel invloed heeft op ons cholesterolgehalte. Het cholesterolgehalte van het bloed stijgt veel meer door het eten van andere vetsoorten zoals transvetzuren en verzadigde vetzuren. Deze vetten vindt je in alle industrieel bereide producten zoals snacks en vleeswaren. Er is zelfs aangetoond dat er helemaal geen relatie tussen de hoeveelheid cholesterol in de voeding en de kans op hart- en vaatziekten is. Eierdooier bevat naast cholesterol ook nog andere stoffen die de opname van cholesterol uit de dooiers juist verstoren. Er is dus helemaal geen reden om bang te zijn voor het cholesterol dat zich in eigeel bevindt.
 3. Choline is een stof die nodig is voor onder andere een goede hersenfunctie, maar ook voor een goede leverfunctie. Eieren zijn een zeer goede bron van choline.
 4. De vitamines A en D die in eieren zitten spelen een belangrijke rol in de mond. Vitamine A is nodig voor gezond tandvlees en vitamine D zorg er voor dat calcium opgenomen kan worden in het kaakbot en in de tanden en kiezen zodat deze sterk worden.
 5. In eieren zitten naast vitamines ook mineralen. Deze mineralen hebben allemaal in eigen functie in het lichaam en in de mond.

Hoe kan je eieren gebruiken

Er zijn talloze manieren om eieren in een voedingspatroon te gebruiken. Je kunt eieren koken, bakken, pocheren en er een roerei of omelet van maken. Ook vindt je ze in een quiche, gustard, cheesecake en crème brûlée en meringues worden van eieren gemaakt. De gezondste manier om een ei te eten waarvan de voedingsstoffen nog bewaard zijn gebleven is echter een gekookt ei met een nog iets zachte dooier. Je kunt dus prima genieten van een ei per dag.

Frittata met spinazieLunchen met eieren (frittata) 2 personen

Ingrediënten

 • 4 eieren
 • 2 handen spinazie
 • ½ prei, in reepjes
 • 50 gram spitskool, in reepjes
 • 100 gram oesterzwammen, in stukjes
 • Kerriepoeder

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak in een pan in wat kokosolie de spinazie, prei, spitskool en oesterzwammen tot ze gaar zijn. Kluts de eieren met de kerriepoeder en schenk dit mengsel in de pan met groenten. Roer alles goed door en giet het geheel in een ovenschaal. Bak de frittata 20-30 min in de voorverwarmde oven.

Eet smakelijk!

Krijg persoonlijk advies over  voeding voor een gezonde mond>>

1 Reactie

Geef een reactie