Waarom je lief moet zijn voor je bacteriën

Bacteriën vind je overal op je lichaam. Ze zitten onder andere op de huid en in de mond. Er zijn bacteriën die ons beschermen en er zijn bacteriën die ons lichaam juist ziek willen maken.

Gezond tandvlees

Gezond tandvlees wordt beschermd door goede bacteriën. Als pathogenen (slechte bacteriën) de overhand hebben, dan zal het tandvlees ontsteken. Dit noemen we gingivitis.

TongDat pathogenen de overhand hebben kun je zien in de mond. Kijk maar eens in de spiegel en steek je tong uit. Is er bij jou een wittig beslag op de tong te zien? Dit beslag noemen we tandplak. Ongeveer 80% van deze tandplak bestaat uit bacteriën. Plak blijft vaak ook precies langs de tandvleesrand zitten, waar de bacteriën in de plak voor ontstekingen zorgen.

Goed versus slecht

Bacteriën zijn niet alleen maar slecht. Er zijn ook bacteriën die we juist nodig hebben om onze slijmvliezen (het tandvlees, de wang etc.) te beschermen. Stel je de goede bacteriën maar voor als een leger dat probeert om de slijmvliezen te verdedigen, zodat pathogenen er niet door kunnen.

Salade met groenten en fruitHet is belangrijk dat er meer goede bacteriën dan slechte bacteriën in de mond aanwezig zijn. Beide soorten hebben voeding nodig om te overleven. De ene soort houdt meer van suiker en zetmeelrijke voeding, terwijl de andere soort liever vezels eet. Juist de pathogenen groeien als er veel suiker en zetmeelrijk voedsel gegeten wordt. Veel suiker en zetmeel vindt je in bewerkte producten, zoals koek en gebak en in aardappels, rijst en pasta. De bacteriën die we nodig hebben om ons te beschermen leven van vezels uit groenten en fruit.

Kies de juiste voeding

Door te kiezen voor bepaalde voedingsmiddelen heb je zelf invloed op de gezondheid van de mond en het tandvlees. Je hebt het ontstaan van gaatjes (cariës) en tandvleesontstekingen (gingivitis en parodontitis) dus voor een deel zelf in de hand.

Hoe ziet jouw voedingspatroon er nu uit? En welke keuze maak je nu je dit weet? Wordt het een appel of een stroopwafel ;-)?

Zou je willen weten wat jij nog meer kunt veranderen aan jouw voedingspatroon? Stel je vraag nu>>
Vul het voedingsdagboek in en krijg advies>>

Tags:
Geen reactie's

Geef een reactie