08 sep Waarom je meer eiwitten moet eten
Heb je je wel eens afgevraagd wat het belang is van voldoende eiwitten voor jouw gezondheid en voor de gezondheid van je tandvlees? Er wordt in voedingsland veel gesproken over goede en slechte koolhydraten en over vetten, maar aan eiwitten wordt niet veel aandacht besteed. Tijd voor verandering lijkt me.
Eiwitten voor een mooie huid en gezond tandvlees
Eiwit staat bekend als de bouwstof van het lichaam. Naast deze functie hebben eiwitten nog heel veel andere functies. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet.
- Eiwit is een bouwstof en al onze cellen zijn opgebouwd uit deze stof. Zo bestaan je bloed, de spieren, hersenen en ook bepaalde hormonen uit eiwitten
- Je hebt eiwitten nodig om lekker in je vel te zitten. De stoffen in de hersenen (neurotransmitters) die zorgen voor een goede prikkeloverdracht worden opgebouwd vanuit eiwitten
- Zwavelhoudende eiwitten spelen een rol bij de ontgifting van je lever. Jouw lever is de grote fabriek van je lichaam en hier worden onder andere schadelijke stoffen uit bijvoorbeeld het milieu en oude amalgaam vullingen onschadelijk gemaakt. Een goed functionerende is dus was levensbelang
- Bepaalde eiwitten, of eigenlijk aminozuren (geknipt eiwit) heb je nodig om vrije radicalen te vangen. Vrije radicalen ontstaan door tal van reacties in het lichaam en de stoffen die daarbij ontstaan kunnen schade aanbrengen in de weefsels
- Eiwitten heb je ook nodig voor een goed transport van vetzuren, mineralen en zuurstof
Welke eiwitten moeten we eten?
De bouwsteen van eiwitten zijn aminozuren. Als een eiwit via ons voedsel binnen komt dan worden ze met behulp van water afgebroken tot verschillende aminozuren. In het lichaam worden van deze aminozuren weer nieuwe eiwitten gevormd. Het lichaam kan geen eiwitten opslaan, daarom zijn we afhankelijk van onze voeding om voldoende eiwitten binnen te krijgen. De beste keus zijn eiwitten met een hoge biologische waarde (hoge kwaliteit), want deze bevatten meer essentiële aminozuren en zijn daarom heel volwaardig. Ons lichaam hoeft aan eiwitten met een hoge biologische waarde niet veel te veranderen om ze te kunnen gebruiken. Eieren staan bekend als eiwitleverancier, maar er zijn veel meer voedingsmiddelen die deze belangrijke voedingsstof bevat. Goede eiwitbronnen zijn vis, vlees van dieren die echt bewogen hebben zoals wild, haas, hert en eend, eieren en noten, zaden en pitten.
Hoeveel moet ik eten?
Volgens de Gezondheidsraad heb je 0,85 gram per kilogram lichaamsgewicht aan eiwitten per dag nodig. Dit is de hoeveelheid die je nodig hebt om je lichaam te onderhouden. Er zijn echter heel veel situaties te bedenken waarbij het noodzakelijk is om meer eiwitten te eten. Je hebt onder andere een verhoogde behoefte aan eiwitten in tijden van stress en wie heeft er vandaag de dag nu geen stress. Als je hersteld van een ziekte is de eiwitbehoefte ook verhoogd. En als je last heb van parodontitis kan je wel wat meer eiwitten gebruiken voor herstel van het tandvlees. De eiwitbehoefte kan dan zelfs oplopen tot 1,5 gram per kilogram lichaamsgewicht. Houd er rekening mee dat het daarbij van belang is dat je ook voldoende groenten en fruit eet en voor weefsel herstel heb je ook extra behoefte aan vitamine C.
Wil je weten of jij voldoende eiwitten eet? Vraag advies>>
Lees ook: Het effect van eiwitten voor een gezonde huid. Geschreven voor Vivonline
Geen reactie's