12 nov Waarom je naar de mondhygiënist gaat als je diabetes hebt of wilt voorkomen
Over de hele wereld is er een toename in nieuwe diabetes type 2 gevallen. Het aantal nieuwe gevallen stijgt zelfs zo snel dat er sprake is van een alarmerende toestand. Om diabetes meer onder de aandacht te brengen is er een speciale diabetesmaand in het leven geroepen, de maand november. In deze maand ligt de aandacht op vrijdag 14 november. Op deze dag is het namelijk Wereld Diabetes Dag.
Insuline de hoofdrolspeler
Eerst een klein beetje uitleg over insuline.Het lichaam gebruikt voeding als brandstof. Deze brandstof is nodig om alle functies uit te kunnen voeren. Denk aan het bewegen van je spieren, het functioneren van je brein en van je immuunsysteem.
Als je het lichaam van binnen uit bekijkt, zie je heel veel cellen. Iedere cel hoort bij een ander type weefsel (huid, hart, bot) en heeft zijn eigen functie. Het zijn net kleine fabriekjes. In de cel wordt onder andere suiker uit voeding omgezet in energie. Deze suiker moet dan wel eerst de cel ingaan en hiervoor is insuline nodig. Insuline is de sleutel die je nodig hebt om de deur naar binnen open te maken, zodat suiker de cel in kan.
Wat gebeurt er na een maaltijd?
Na een maaltijd stijgt het suikergehalte in je bloed. Hierdoor wordt er insuline aangemaakt. Insuline hecht zich aan op de cel waardoor het voor suiker (glucose) mogelijk wordt om de cel in te gaan. In de cel wordt glucose gebruikt voor energie.
Hoe ontstaat diabetes type 2?
Bij diabetes type 2 wordt er door het stijgen van het bloedsuiker na een maaltijd insuline aangemaakt. Insuline zoekt een receptor op de celwand, maar kan deze niet vinden. De cel is insulineresistent geworden. De glucose uit het bloed kan de cel niet in, waardoor er een tekort aan energie ontstaat. De cel zal zijn functie niet of nauwelijks uit kunnen voeren, met alle gevolgen van dien.
Oorzaken van insulineresistentie
Er zijn verschillende oorzaken die er voor zorgen dat cellen insulineresistent worden.
- Te weinig bewegen
- Te veel suiker
- Chronische stress
- Chronische ontstekingen
Wat is de relatie tussen diabetes en de gezondheid in de mond?
Als er een chronische ontsteking in de mond aanwezig is, dan wordt het immuunsysteem geactiveerd om de ontsteking op te lossen. Het zorgt er voor dat het lichaam niet ziek gemaakt wordt door bacteriën of andere ziekteverwekkers.
Het immuunsysteem heeft hier veel energie voor nodig. De andere cellen van het lichaam zullen insulineresistent worden om er voor te zorgen dat zij geen suiker gebruiken. Zo veel mogelijk suiker in het bloed is dan beschikbaar voor het immuunsysteem. Als het immuunsysteem lang actief is, dan kan de insulineresistentie blijvend zijn. Er ontstaat diabetes type 2.
Maar er is nog een relatie
Bij diabetes blijft er te veel suiker in het lichaam rondzwerven. Dit heeft ook invloed op het immuunsysteem. Er ontstaat een ontstekingsreactie waardoor het immuunsysteem constant licht geactiveerd is. Er is constant een ontsteking in het lichaam aanwezig. Hierdoor reageert het systeem minder goed op andere indringers.
In de mond zullen eerder ontstekingen ontstaan (gingivitis) en ze breiden zich sneller uit (parodontitis). Ook is de kans op gaatjes groter dan bij iemand die geen diabetes heeft.
Wat kan je doen voor een diabetes vrij leven?
- Zorg voor voldoende beweging. Bewegen werkt ontstekingsremmend. Je cellen worden gevoeliger voor insuline als je beweegt.
- Eet gezond en eet niet te vaak. Bij iedere maaltijd stijgt het bloedsuiker, waardoor er insuline aangemaakt wordt. Als dit vaak gebeurt op een dag, dan heeft je lichaam op een gaat het mechanisme stuk en worden je cellen insulineresistent.
- Probeer zo min mogelijk stress te hebben. Stress vraagt om snelle energie. Suiker uit je bloed kan zonder sleutel (insuline) de cel in. Dit is heel handig om je lichaam in tijden van stress snel van energie te voorzien. Als dit te lang duurt, dan raakt het systeem uitgeput en de cel wordt insulineresistent.
- Zorg voor zo min mogelijk ontstekingen, dus ook in je mond. Reinig je mond iedere dag goed. Laat je gebit eventueel door een professional reinigen.
Marian Bosma
Geplaatst op 11:18h, 20 meiLeuk artikel waarbij de adviezen dubbel goed werken. Bijvoorbeeld door een suikerrijk dessert te vervangen door vers fruit: 1. voorkom je een bloedsuikerpiek, 2. groeien de bacteriën in je mond minder snel en 3. je krijgt vitaminen en vezels binnen die bijdragen aan een gezond lichaam.