Waarom gezonde mond

Waarom je liever geen ontstoken tandvlees wilt

Ontstoken tandvlees is ongezond en lachen is wel gezond! Als je lacht maak je stoffen aan die jou een goed gevoel geven. En wat zie je in de spiegel als je breeduit lacht? Is er een mooie rij tanden te zien en misschien wel een stukje van je tandvlees. Ziet je tandvlees er gezond of juist rood en ontstoken uit?

Herken een ontsteking in de mond

Een ontsteking kan acuut of chronisch zijn. De acute ontstekingsreactie is het directe gevolg van een gevaarlijk geachte stimulans. Het is een korte termijn proces dat enkele minuten tot enkele uren duurt en stopt als het gevaar geweken is. Denk hierbij aan een acute ontsteking aan een wortelpunt. Op het moment dat het wortelkanaal schoongemaakt is, zal de ontsteking verdwijnen. De acute ontsteking is te herkennen aan een vijftal symptomen: pijn, roodheid, zwelling, warmte en functieverlies.

Bij ontstekingen in de mond hoeven deze kenmerken niet allemaal aanwezig te zijn. Gingivitis en parodontitis zijn chronische ontstekingen of wel stille ontstekingen. Deze vorm van ontsteking mist het acute karakter, waardoor het niet altijd duidelijk zichtbaar is. Een symptoom is rood, gezwollen tandvlees dat makkelijk bloed. Heb jij geen last van bloedend tandvlees? Ga dan eens bij een mondhygiënist langs, want het er kan alsnog sprake van deze zogenaamde lage graad ontsteking zijn.

Lage graad ontstekingen en je gezondheid

Gezond tandvlees is juist mooi roze van kleur en het ligt strak tegen de tanden aan. Het bloed niet bij het poetsen of eten. De conditie van je tandvlees zegt niet alleen iets over de gezondheid van je mond, maar het zegt zelfs iets over je algehele gezondheid. Chronisch ontstoken tandvlees wordt namelijk gekenmerkt door een verhoging van het CRP (C-reactive protein) niveau in het bloed. CRP is een eiwit dat door de lever wordt aangemaakt als er hoge aantallen interleukines (IL-6) aanwezig zijn. Interleukines zijn kleine communicatie moleculen van het immuunsysteem, die geactiveerd worden op het moment dat er sprake is van een ontsteking.

Chronische lage graad ontstekingen zijn niet functioneel en beschadigen nabijgelegen cellen. Dit leidt uiteindelijk tot metabole verstoringen (o.a. insuline resistentie) en ziektes zoals diabetes, hart- en vaatziekten en auto-immuunziekten, maar ook depressie. Des te meer reden om eens extra aandacht aan je mondgezondheid te geven!

Oorzaken van chronische ontstekingen

Tandplaque is misschien wel de aller belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van tandvlees ontstekingen. Echter, ook andere leefstijlfactoren spelen een rol. Zo hebben roken, ongezonde voeding, stress en te weinig beweging een directe relatie met het ontstaan van lage graad ontstekingen. De ontstekingsmediatoren blijven niet allemaal beperkt tot het aangedane gebied en dit resulteert in een verhoogde kans op bloedend tandvlees. Naast bloedend tandvlees kan je chronische ontstekingen herkennen aan: terugkerende infecties, allergieën, intolerantie, algehele chronische vermoeidheid.

Een fit en vitaal leven met een gezonde mond!

Tips

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie