Waarom positieve emoties effect hebben op je mondgezondheid

En toen ineens viel het kwartje. Tijdens de opleiding tot vitaliteit-therapeut leerde ik om op positieve emoties te coachen. Ik snapte dat het zinvol was, maar ik kon lastig uitleggen waarom het belangrijk was en is om meer positieve emoties te ervaren.

Positieve gezondheid

In 2009 startte ik met de opleiding vitaliteitstherapie. Er ging een wereld voor me open. Toch had ik nog veel vragen en dan met name op het gebied van de fysiologie en biochemie. Wat waren alle werkingsmechanismen achter de kennis die ik had geleerd?

Ik besloot me hierin verder te verdiepen en maakte kennis met klinische psycho-neuro-immunologie (een jonge wetenschap) en evolutionaire geneeskunde. Nog meer mooie en verhelderende kennis. Vooral door het systeemdenken en de onderlinge relaties tussen de systemen ontwikkelde ik een meer holistische benadering.

Deze kennis is op dit moment ook in de reguliere wetenschap terug te vinden. Kijk maar eens naar de projecten Positieve gezondheid, leefstijlgeneeskunde en bij Arts en leefstijl. Dit gaat allemaal uit van een holistische beeld.

Positieve emoties

Hoe zit het dan met die emoties? Bij alle bovengenoemde projecten komen ook positieve emoties aan de orde. De voordelen van meer positieve emoties ervaren zijn namelijk legio. Het leidt tot:

  • een beter werkend immuunsysteem
  • lagere bloeddruk
  • een grotere weerbaarheid
  • minder stress
  • meer veerkracht
  • meer persoonlijke groei
  • meer creativiteit
  • minder pijn
  • betere slaap
  • meer energie

Toen het kwartje viel

Super mooi alle voordelen van het meer ervaren van positieve emoties. Dus wat deed ik in de praktijk? Ik legde uit dat positieve emoties van invloed zijn op je immuun-fitheid en een goed werkend immuunsysteem is van essentieel belang voor een gezonde mond. Toch voelde het voor mij nog niet echt overtuigend genoeg. Je immuun-fitheid blijft toch een beetje onaantastbaar. Waarom het nog meer zinvol is om met positieve emoties aan de slag te gaan? Je krijgt er meer energie door en bent veerkrachtiger!

Meer energie voor een gezondere mond

Heb je weleens geprobeerd om bewust met je emoties aan de slag te gaan? Het is zeker de moeite waard. Probeer het volgende maar eens. Neem iets in gedachten waarvoor je dankbaar bent. Dat mag iets heel kleins zijn, zoals een heerlijk vers kopje koffie. Of de lunch die je laatst met een goede vriendin had. Probeer nu ook het gevoel op te wekken van dankbaarheid. Hoe voelt dankbaar zijn?

Hoe is het op dit moment met je energie? Als het goed is voel je je veel energieker dan wanneer je verdrietig bent. Deze toegenomen energie kan je inzetten bij het veranderen van je gewoontes. Het maakt helemaal niet uit wat voor gewoontes het zijn: iedere dag een stoker gebruiken, meer bewegen of een gezonde lunch voor jezelf klaarmaken.

Wees je ervan bewust dat het meer voelen van positieve emoties invloed heeft op je immuun-fitheid en dus je gezondheid EN dat het ook invloed heeft op je energie en dat voel je!

Wordt je eigen coach.

Foutje gezien? Mail ons, wij zijn je dankbaar.

Ook interessant

 

Geen reactie's

Geef een reactie