Waarom slapen goed voor je gebit is

Slaap jij goed en wordt je ‘s morgens uitgerust wakker? Ja? Wat een geluk! Want dit is goed voor de gezondheid van je tandvlees.

De voordelen van een goede nachtrust

Slapen heeft een enorme impact op je vitaliteit, maar ook je mondgezondheid is gebaad bij een goede nachtrust.

Slapen is een raar fenomeen, want je bent je op dat moment helemaal niet bewust van de buitenwereld. Heb je er wel eens over nagedacht dat je ongeveer twee derde van je leven slaapt. Het is ontzettend belangrijk. Je kan langer zonder eten dan zonder slaap. Wat zijn de functies van slaap?

  • Als je slaapt rust je lichaam uit en je doet nieuwe energie op.
  • Beschadigde cellen worden hersteld en de aanmaak van nieuwe cellen wordt gestimuleerd. Dit is belangrijk als je last van parodontitis hebt.
  • Slaap is nodig om je immuunsysteem optimaal te laten functioneren en voor een goed ontstekingsmechanisme. Dit is handig om parodontitis te voorkomen, maar ook bij herstel van parodontitis.
  • Het heeft effect op je hormoonstofwisseling. Een slaaptekort leidt tot veranderingen in de productie van stresshormonen, hongerhormonen en de insulinegevoeligheid.
  • Tijdens je slaap krimpen de hersencellen, waardoor afvalstoffen afgevoerd kunnen worden.

Zoals je ziet is een goede nachtrust ook belangrijk voor gezond tandvlees!

Een goede nachtrust ook nodig om gezonde gewoontes aan te leren

Ben jij iemand die ‘s morgens nog moe is, dan vind je het hoogstwaarschijnlijk ook lastig om jouw leefstijl te veranderen. Naast dat slaapgebrek invloed heeft op jouw immuunfitheid, zorgt het er ook voor dat het moeilijker is om gezonder te eten, meer te bewegen of dagelijks een stoker te gebruiken. Dit komt omdat slaapgebrek van invloed is op je focus.

Focus heb je nodig als je gedrag wilt veranderen of nieuw gedrag wilt aanleren. Wanneer je wilt afvallen, sporten of iedere dag een rager wilt gebruiken heb je focus nodig. Er zit dus maar één ding op als je graag een gezond gebit, gezonde leefstijl en meer vitaliteit wilt. Ga op tijd naar bed! Het liefst altijd rond het zelfde tijdstip en slaap ongeveer acht uur per nacht. Sta de volgende ochtend ook zo veel mogelijk op de zelfde tijd op.

Als je nachtrust verstoord wordt

Natuurlijk zijn er heel veel factoren die jouw nachtrust kunnen verstoren. Ik weet als geen ander hoe het is als je moeilijk in slaap kunt komen of wanneer je nachtrust wordt verstoord. Gelukkig zijn er verschillende tips die je kunt proberen om beter in slaap te komen.

Als jouw welverdiende nachtrust wordt verstoord door een huilend kind dan raad ik je aan om deze slaap overdag in te halen. Dat kan natuurlijk alleen als je daartoe de mogelijkheid hebt. Kijk wel uit dat je er geen gewoonte van maakt om overdag te slapen. Als je weer een goede nacht van ongeveer 8 uur kunt maken, heb je dat dutje overdag niet meer nodig.

Stoppen met piekeren

Ook piekeren kan een vervelende slaapverstoorder zijn. In de praktijk wordt piekeren of ‘niet kunnen stoppen met nadenken’ heel vaak aangegeven als een reden voor inslaapproblemen. Het voortdurend blijven malen, piekeren of nadenken zonder dit te kunnen stoppen wijst op een overactiviteit van de hersenen, waardoor je niet in slaap valt.

Piekeren en niet meer los kunnen laten is een lastig fenomeen, maar er is wel degelijk iets wat je zou kunnen proberen.

  • Doe een ademhalingsoefening.
    • Adem 2 tellen in en 4 tellen uit en herhaal dit 5 keer
    • Adem 3 tellen in en 6 tellen uit, herhaal dit ook 5 keer
    • Adem 4 tellen in en 8 tellen uit en herhaal dit 10 keer
  • Je kunt een ontspanningsoefening doen, zoals de Methode Jacobson
  • Zorg dat je pen en papier bij de hand hebt en schrijf al je gedachten en overtuigingen op. Het hoeft geen mooi verhaal te zijn. Noteer zoals het in je hoofd opkomt.

Leestip

 

Geen reactie's

Geef een reactie