02 mei Waarom je tandvlees bloedt en pijnlijk is als je stress hebt
“Stress? Nee hoor daar heb ik geen last van. Iedereen heeft het tegenwoordig toch druk?” Dit krijg ik vaak te horen als ik vraag of iemand stress heeft.
Stress is zichtbaar in de mond
De vraag stel ik naar aanleiding van wat er in de mond te zien is. Makkelijk bloedend tandvlees in combinatie met een goede mondhygiëne kan namelijk duiden op langdurige stress. Behalve bloedend tandvlees zijn er nog meer klachten die kunnen optreden als er sprake is van een lange stressvolle periode, zoals:
- Versnelde afbraak van kaakbot in het geval van parodontitis
- Cariës (gaatjes)
- Kiespijn
- Aften
- Herpes Simplex, ofwel een koortslip
- Droge mond
- Mondbranden
Wat is stress?
In het algemeen wordt stress geassocieerd met een hoge werkdruk. En ja, de werkdruk is tegenwoordig erg hoog. Maar daar heeft iedereen last van toch?
Stress is eigenlijk een modern woord voor gevaar. De stressreactie is al oeroud en zorgt er voor dat wij kunnen overleven. Ieder gevaar dat wij registreren activeert onze stress-assen. Het activeren van deze assen is eigenlijk een beschermingsreactie op bedreigingen van binnenuit, zoals bacteriën en virussen. Ook bedreigingen van buitenaf, zoals achterna gezeten worden door een leeuw, een energie vretende baan, een slechte relatie, roken, te veel of te weinig bewegen en schulden activeren de stress-as. Voedingsfactoren die deze assen kunnen activeren zijn een hoge suikerconsumptie, te veel koolhydraten, geen variatie in de voeding, te veel tarwe, alcohol of cafeïne of een tekort aan vitamines en mineralen.
Niet iedereen is het zelfde, dus ieder persoon reageert anders op stress. Je mond liegt echter nooit!
Het verschil tussen toen en nu
Dit systeem is al zo’n miljard jaar oud en wordt geactiveerd op het moment dat er sprake is van een stressor. De stressfactoren van vandaag de dag lijken echter in niets meer op die van vroeger. Ze zijn niet alleen anders (we hoeven niet meer weg te rennen voor een leeuw, hebben geen honger), maar ze komen veelvuldig voor en duren langer. Het begint al als je wordt gewekt door de wekker in plaats van dat je uit jezelf wakker wordt. En wat denk je van het gehaast om overal op tijd te komen. In de natuur is stress altijd tijdelijk van aard, maar dat is tegenwoordig wel anders. Het lichaam reageert echter nog steeds hetzelfde op stressoren als toen we moesten vechten of vluchten.
Het probleem van stress
Wij hebben een stress-systeem dat goed kan omgaan met kortdurende vormen van stress. Op chronische stress is dit systeem echter niet ingesteld en dit zorgt onder andere voor een ontregeling van de normale ontstekingsreactie.
Het hormoon cortisol is één van de belangrijkste elementen in de stressrespons. In een normale situatie wordt een ontsteking die ontstaat als antwoord op acute stress door cortisol geremd. Dit lukt minder goed als er sprake is van een verlaagde of een verhoogde cortisolspiegel, veroorzaakt door langdurige stress. Het resultaat is een zichzelf versterkende chronische ontstekingsreactie in het lichaam. In de
mond kun je een mild verhoogde ontstekingsreactie terug zien aan een hogere neiging tot bloeding van het tandvlees.
Leestip
Jasmijn
Geplaatst op 13:44h, 23 meiGoed artikel om te lezen!