Waarom vegan?

Waarom vegan?

Laatst kreeg ik de vraag om een reactie te geven op de stelling: Waarom vegan? De laatste tijd zijn er steeds meer mensen die ik hoor over een vegan leefstijl. En daar hebben ze vaak een goede reden voor, zoals gezondheidsredenen of het milieu. Lees hieronder wat mijn reactie op de stelling is.

Waarom vegan?

Ik zou deze stelling graag willen omdraaien. Waarom geen vegan?

Als je het mij vraagt dan zijn wij omnivoren en dat is niet voor niets. Uit onderzoek blijkt dat geheel uitsluiten van dierlijke producten het lastiger maakt om gezond te blijven.  Dit komt onder andere door de noodzaak van vitamine B12. Deze vitamine wordt in hele kleine hoeveelheden in de darm aangemaakt, maar moet verder uit dierlijke voeding komen. Ook goed opneembare ijzer is lastig om uit plantaardige bronnen te halen.

Essentieel voor de productie van prostaglandinen zijn de vetzuren, waarvan het omega 3 vetzuur EPA een ontstekingsremmende werking heeft. Dit vetzuur is vanuit het plantaardige vetzuur alfa-linoleenzuur aan te maken. Echter, deze omzetting is minder goed wanneer er in de voeding veel omega-6 vetzuren zitten. Het enzym wat nodig is voor de omzetting van ALA is namelijk ook nodig voor de omzetting van linolzuur (LA). En het lichaam heeft de voorkeur voor deze omzetting.

Daarnaast vinden we de meest complete eiwitten in dierlijke producten. Dierlijke eiwitten worden ook beter verteerd dan plantaardige eiwitten. En veganisten hebben 30% meer eiwitten uit plantaardige bronnen nodig dan personen die ook dierlijke eiwitten eten.

Uit wetenschappelijk onderzoek is ook nog niet gebleken dat er voor de algehele mortaliteit een verschil is aan te wijzen tussen vegan en vleeseters.

De keerzijde van de consumptie van dierlijke producten

Toch is er ook een keerzijde aan de consumptie van dierlijke producten. We brengen met het eten van veel zoogdieren onder andere schade toe aan het milieu en de natuur. Helaas blijkt uit de cijfers dat je ook met een gezond veganistisch dieet niet de carbon footprint-target kunt halen.

Het eten van veel zoogdieren dieren brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Dit heeft te maken met het gebruik van medicijnen bij de dieren, milieubelastend veevoer en de omstandigheden waarin deze dieren zich verkeren. Wat deze dieren te eten hebben gekregen is van invloed op de vetzuursamenstelling. Zijn de dieren gevoed met graan en soja dan bevat het vlees vooral omega-6 vetzuren, ten opzichte van de dieren die lekker sappig gras te eten krijgen.

Lees het artikel en de andere reacties op deze stelling in het nieuwste tijdschrift van de NVBT (Nederlandse Vereniging tot bevordering van Bio-energetische tandheelkunde)

Leestip:

Geen reactie's

Geef een reactie