20 jul Wat depressie en tandvlees ontstekingen met elkaar gemeen hebben
Kan jij het je voorstellen? Je bent depressief en je hebt ook meer last van ontstekingen in je mond. Het klinkt misschien een beetje onwerkelijk voor je, maar depressie en tandvleesontstekingen hebben een relatie met elkaar. Misschien kun je je wel voorstellen dat je minder goed voor jezelf zorgt op het moment dat je even niet lekker in je vel zit. Je mond is in dit geval waarschijnlijk het laatste waar je aandacht aan wilt besteden.
Ben jij depressief?
Depressiviteit is wereldwijd een veel voorkomende ziekte. Meer dan één op de zes mensen krijgt in zijn leven te maken met depressie en naar verwachting wordt dit alleen maar meer. Wanneer ben je nu depressief? Er is mogelijk sprake van een depressieve stoornis als je vijf van onderstaande symptomen, waaronder één van de kernsymptomen gedurende twee weken ervaart.
- Depressieve stemming gedurende het grootste deel van de dag (kernsymptoom)
- Vermindering van interesse of plezier in bijna alle activiteiten (kernsymptoom)
- Gewichtsvermindering, toename of verandering van eetlust
- Slapeloosheid of juist overmatig slapen
- Concentratieproblemen of besluiteloosheid
- Vermoeidheid of verlies van energie
- Het gevoel waardeloos te zijn of extreme onterechte schuldgevoelens
- Terugkerende gedachten aan dood of suïcidepoging
Parodontitis en depressiviteit
Heb jij wel eens een ontsteking van je tandvlees gehad? Dit kan met poetsen heel pijnlijk zijn, maar dat hoeft niet. Normaal gesproken is er bij een ontsteking sprake van vijf symptomen: roodheid, zwelling, pijn, warmte en functieverlies. Dit is echter in de mond niet altijd duidelijk. Je hoeft zelf dus weinig te merken.
Wanneer de ontsteking uitgebreid is richting het kaakbot dan spreken we van parodontitis. Ook deze ontsteking gaat niet altijd gepaard met pijn. Je loopt een groter risico op parodontitis als je rookt, wanneer er sprake is van een niet-gereguleerde diabetes of een infectie met specifieke paropathogenen (bacteriën in de mond).
Depressie komt vaker voor
Omdat leeftijd zowel samenhangt met de ontwikkeling van parodontitis als ook met de ontwikkeling van depressie is er onderzocht of deze twee ziektebeelden een relatie met elkaar hebben. En het blijkt dat in de leeftijdsgroep van 20-29 jarigen een relatie tussen depressie en een ernstige vorm van parodontitis gevonden is. Als we kijken naar de cijfers van depressie onder jongeren, dan zien we dat in 2018 ruim 5 procent van de jongeren (12-18 jaar) zegt een depressie te hebben gehad. Dit is ruim twee keer zoveel als in 2014. Het meest komt depressie voor onder jongeren van 16-20 jaar (10 procent) en ook dit is een flinke stijging ten op zichte van 2014. (gezondheidsenquête CBS 2019). Uit een onderzoek van psychologe Jean Twenge werd al eerder geconcludeerd dat er meer angst en depressie onder schoolgaande kinderen heerst. Wat mij betreft is het belangrijk om eens stil te staan bij deze ontwikkeling. Wordt er soms te veel druk gelegd op jongeren?
Wat is een mogelijke overeenkomst
Bij zowel parodontitis als depressie spelen ontstekingen een rol. Dat we kunnen ontsteken is heel erg positief. Het ontstekingsmechanisme is eigenlijk een communicatie route van het lichaam. Een ontsteking ofwel inflammatie is een algemene reactie van het lichaam op elke vorm van weefselschade. Je kunt je voorstellen dat tandplak in de mond voor weefselschade kan zorgen. Dit komt omdat deze tandplak voor het overgrote gedeelte bestaat uit bacteriën. Deze bacteriën scheiden stoffen uit die het tandvlees beschadigen. Wanneer het immuunsysteem in het lichaam of in het centrale zenuwstelsel wordt geactiveerd, reageert het lichaam hierop met een ontstekingsreactie. Het vermoeden is dat de productie van ontstekingsstoffen betrokken zijn bij het ontstaan van depressie.
Het is al langer bekend dat stress een belangrijke risicofactor is voor het ontwikkelen van depressie. De hormonen en neurotransmitters die bij de stress-reactie betrokken zijn hebben effect op het immuunsysteem. Zij produceren ontstekingsprocessen in de hersenen die depressieve symptomen kunnen veroorzaken. Uit onderzoek blijkt dan ook dat ontstekingsprocessen in de hersenen mogelijk betrokken zijn bij het ontstaan van depressie.
Uit een onderzoek naar depressie op latere leeftijd blijkt dat er sprake is van een aantal mechanismen. Het opvallende is dat deze mechanismen mogelijk ook van invloed zijn op de mondgezondheid. Er wordt namelijk gesproken over een verhoogde ontstekingsactiviteit, antioxidanten in de voeding, een tekort aan vitamine D en een te hoog gehalte aan het hormoon leptine.
Deze tekst is een onderdeel uit de versie die ik voor Vraagdetandarts.nl geschreven heb.
Leestip
Geen reactie's