Wat heeft histamine te maken met bloedend tandvlees?

Tijdens het hooikoorts seizoen, of wanneer je last hebt van allergieën, kun je ook merken dat het tandvlees meer bloed. Waar zou dat door komen?

Wat is histamine?

Histamine is een stof die van nature voorkomt in je lichaam en die een belangrijke rol speelt bij verschillende fysiologische processen, zoals het reguleren van de bloeddruk en het stimuleren van de maagzuurproductie. Histamine wordt ook geproduceerd door bepaalde immuuncellen, zoals mestcellen, als reactie op een allergische reactie of ontsteking. We hebben histamine dus ook nodig.

Wat is het nadeel van histamine?

Een verhoogde hoeveelheid histamine in het lichaam kan leiden tot verschillende symptomen. Je kent de symptomen die kenmerkend voor een allergische reactie zijn waarschijnlijk wel:

  • Huiduitslag, jeuk en zwelling van de huid.
  • Loopneus, verstopte neus, niezen en jeukende, rode en waterige ogen.
  • Ademhalingsproblemen, zoals kortademigheid, piepende ademhaling, benauwdheid of astma.
  • Maag-darmklachten, zoals misselijkheid, overgeven, diarree, buikpijn en krampen.

Histamine heeft echter ook effect op de gezondheid van je tandvlees. Een verhoogde hoeveelheid histamine in het lichaam kan namelijk leiden tot een ontsteking van het tandvlees en bloedend tandvlees. Dit komt doordat histamine de bloedvaten in het tandvlees kan verwijden, waardoor ze meer doorlaatbaar worden en gemakkelijker kunnen bloeden.

Factoren die invloed hebben op de histamine productie

Er zijn verschillende factoren die de histamineproductie in het lichaam kunnen verhogen, waaronder allergische reacties, voeding en stress. Het verminderen van de blootstelling aan deze factoren kan helpen om de histamineproductie te verminderen en daarmee ook het bloeden van het tandvlees te verminderen. Daarnaast kan goede mondhygiëne, regelmatig tandenpoetsen en flossen, en regelmatige tandartscontroles helpen om tandvleesontsteking en bloedingen te voorkomen.

Interessant

Geen reactie's

Geef een reactie