Wat is het effect van afslanken op de mondgezondheid?

Heb jij in het nieuwe jaar 2015 het voornemen om gezonder te eten en meer te bewegen, omdat je gewicht wilt verliezen? Dan is er een grote kans dat niet alleen de omvang van je taille vermindert en dat je algehele gezondheid verbetert, maar ook de gezondheid van je mond zal beter worden. Je zult merken dat je minder last hebt van gaatjes en dat je tandvlees niet meer bloed. Het goede voornemen om een gezondere leefstijl aan te nemen heeft naast een slankere taille ook effect op je mondgezondheid.

Wat is de relatie tussen vet en ontstekingen?

Als je meer eet dan dat je op een dag verbrand dan zal het te veel aan calorieën dat je binnenkrijgt opgeslagen worden in het vetweefsel. Dit vetweefsel wordt in tijden dat er minder gegeten wordt weer gebruikt om ons energie te geven. Hoe vaker er te veel gegeten wordt en het vetweefsel aangevuld wordt, des te voller de vetcellen worden. Als de vetcellen vol zitten worden er nieuwe aangemaakt zodat er ruimte is om nog meer energie op te slaan. Wanneer de toename in vetcellen te snel gaat dan ontstaat er een zuurstoftekort in het weefsel. De vetcel scheidt stoffen uit die betrokken zijn bij het immuunsysteem. Het immuunsysteem wordt geactiveerd en er ontstaat een ontstekingsreactie. Een acute ontsteking eindigt na 7 tot 9 dagen en wanneer de ontsteking langer duurt dan ontwikkelen we een laaggradige ontsteking in het lichaam.

Een laaggradige onsteking is een risicofactor voor welvaartsziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes, auto-immuunziekten en parodontitis.

De mond en ontstekingen door een te veel aan vetweefsel

  • Tijdens een ontsteking worden er stofjes geproduceerd die er voor zorgen dat het weefsel in je mond, zoals het kaakbot sneller verdwijnt.
  • Het hele immuunsysteem is actief tijdens een ontsteking. Het lichaam is in constante staat van paraatheid om te voorkomen dat ziekteverwekkers kunnen toeslaan. In de mond is dit te zien aan bloedend tandvlees, terwijl dat er een goede mondhygiëne is.

MondgezondheidHoe kan afslanken zorgen voor een betere mondgezondheid?

Bij afslanken zijn een aantal factoren die een rol spelen.

  1. Je eet minder vaak en daardoor wordt er minder plak gevormd in de mond. Het resultaat is een schonere mond met weinig pathogenen (slechte bacteriën) die gaatjes en ontstekingen veroorzaken
  2. Gezonder eten houdt in dat je minder suiker- en zetmeelrijke voedingsmiddelen eet. Hoogstwaarschijnlijk worden deze producten vervangen door groenten en fruit. Hierdoor verandert de bacteriële samenstelling in de mond. Er zitten meer beschermende (goede) bacteriën in de mond dan pathogenen
  3. Afslanken zorgt voor een afname in vet. De hoeveelheid vetweefsel wordt minder waardoor er ook minder ontstekingen geproduceerd worden

Meer energie5 redenen om gezonder te eten en meer te bewegen (afslanken)

  1. Meer energie
  2. Slankere taille
  3. Betere gezondheid
  4. Schonere mond
  5. Gezonder tandvlees

Ontvang tips om jouw leefstijl aan te passen voor een fit en energiek lichaam>>

Geen reactie's

Geef een reactie