Wat is de beste manier om tandplak te verwijderen?

De meest voorkomende vraag bij mij in de praktijk is: Welke tandpasta kan ik het beste gebruiken? Op een goede tweede plek komt: Hoe kun je nu het beste tandplak verwijderen en welke tandenborstel moet ik gebruiken?

Tandplak verwijderen met de tandenborstel

Er schijn verschillende manieren om je gebit te reinigen. Het belangrijkste is natuurlijk dat je het gebit twee keer per dag schoonmaakt met een tandenborstel. Maar welke tandenborstel gebruik je dan? Kan je beter met de hand of met een elektrische tandenborstel poetsen? Tja, daarin kan ik zeker advies geven, maar het blijft ook belangrijk dat je iets gebruikt dat je zelf fijn vindt.

De handtandenborstel

Poets je liever met een handtandenborstel? Dat kan! Elektrisch poetsen is echter wel effectiever in tandplak verwijdering. Dit neemt niet weg dat er personen zijn die liever met een handtandenborstel poetsen. En ik kom in de praktijk ook mensen tegen die een super schone mond hebben en met de hand poetsen, terwijl dat sommige mensen die elektrisch poetsen het niet goed schoon krijgen.

Er zijn verschillende methodes om met een handtandenborstel te poetsen. De meest geadviseerde methode is de Bass-methode. Hierbij plaats je je tandenborstel in een hoek van vijfenveertig graden tegen je tanden en de tandvleesrand aan. Vervolgens maak je kleine, heen- en weergaande bewegingen. Plak en voedselresten komen los, zodat je ze kunt uitspugen. Naast deze methode zijn er nog andere methodes. Welke methode het effectiefste is, daar is geen overeenstemming over.

De sonisch of een oscillerend-roterend elektrische tandenborstel

Wanneer je graag elektrisch poetst dan heb je de keuze uit twee verschillende soorten tandenborstels. Een sonische elektrische borstel of een oscillerend-roterende borstel. De eerste tandenborstel is met een recht borsteltje en de tweede heeft een rond opzetborsteltje. In 2010 is er een onderzoek gedaan naar het effect van deze twee borstel. De vraag was of één van beide meer tandplak verwijderde. Er bleek echter geen verschil te zijn. Hieruit kun je concluderen dat het vooral persoon afhankelijk is, waar je voorkeur naar uitgaat.

In 2021 is er echter opnieuw onderzoek gedaan naar een verschil in plaqueverwijdering tussen de twee borstels. Nu bleek er toch een klein significant verschil te zijn. De oscillerend-roterende borstel kwam iets beter uit de bus na één poetsbeurt. Wat moet je met deze conclusie?  Vooral een borstel aanschaffen die je graag gebruikt en die fijn in het gebruik is. Zelf heb ik een kleine voorkeur voor de oscillerend-roterende borstel. In de praktijk zie ik daar ook de mooiste resultaten mee.

Tussen de tanden en kiezen in reinigen

Naast dat je tanden gepoetst moeten worden is het ook belangrijk dat je de ruimten tussen de tanden en kiezen goed schoonmaakt. Om het tandvlees gezond te houden zijn de stokers en ragers het meest effectief. Naast de bekende ragers met een ijzerdraadje in het midden zijn er tegenwoordig ook rubberen ragers. Als mondhygiënist was ik in het begin een beetje sceptisch over het effect van deze ragers. Er is hiernaar echter onderzoek gedaan en wat blijkt? De rubberen ragers verwijderen net zoveel plaque als gewone ragers. Daarnaast veroorzaken minder schade aan het tandvlees en patiënten vinden ze over het algemeen prettiger dan gewone ragers.

Wat is de conclusie?

Wat is nu de beste tandenborstel of de beste manier om tandplak te verwijderen? Uit alle onderzoeken blijkt helemaal geen overtuigende effectieve methode te zijn. Welke tandenborstel je gebruikt is helemaal niet belangrijk, als het maar schoon wordt. En vooral… Als je er maar de tijd voor neemt en de borstel op de juiste wijze gebruikt. Ga dus af op je eigen voorkeur!
Interessant:
Bronnen:
  • Rajwani SR et al.Effectiveness of Manual Toothbrushing Techniques on Plaque and Gingivitis: A Systematic Review. Oral Health Prev Dent. 2020 Oct 2;18(1):843-854.
  • Van der Sluijs E et al. Dental plaque score reduction with an oscillating-rotating power toothbrush and a high-frequency sonic power toothbrush: a systematic review and meta-analysis of single-brushing exercises. Int J Dent Hyg. 2021 Feb;19(1):78-92
  • Van der Weijden F et al. The efficacy of a rubber bristles interdental cleaner on parameters of oral soft tissue health-a systematic review. Int J Dent Hyg. 2022 Feb;20(1):26-39.
Geen reactie's

Geef een reactie