Wat is de overeenkomst tussen carnaval en een skivakantie?

De voorjaarsvakantie staat voor de deur en wellicht ben jij degene die zich verheugt op de carnavalsvakantie. Terwijl sommigen zich hullen in feestelijke kostuums voor Carnaval, kijkt een ander wellicht uit naar een wintersportavontuur.

Opvallend genoeg delen Carnaval en wintersport een verrassende gelijkenis. Ben je benieuwd naar wat dit gemeenschappelijke aspect is?

Twee vriendinnen en één overeenkomst

Een vriendin van mij begint al in november met de voorbereidingen voor Carnaval. Van vrije dagen plannen tot het kiezen van een nieuw kostuum, haar enthousiasme is voelbaar. Het selecteren van een thema is altijd een uitdaging, met hergebruik van kostuums uit voorgaande jaren. Wanneer de Carnavalsdagen aanbreken, bereidt ze zich voor op het festijn, om zich vervolgens vijf dagen lang onder te dompelen in het feestgedruis. 

Een andere vriendin van mij heeft geen affiniteit met Carnaval en verkiest een skivakantie boven het feest. Ook zij neemt de tijd om de benodigde outfit aan te schaffen, alles in het teken van een fantastische vakantie met hopelijk perfecte weersomstandigheden – het zogenaamde Kaiserwetter, met overvloedige sneeuw en een stralende zon.

Terwijl ze met de zon op haar gezicht en de wind in haar haren van de berg afglijdt, genietend van optimale wintersportcondities, ondervindt ze echter een klein ongemak: de zon kan schade aanrichten aan lippen en huid. 

Het voorjaaravontuur met een gedeelde ervaring

Zowel mijn Carnaval-liefhebbende vriendin en mijn ski-enthousiaste vriendin hebben een koortslip, doordat ze zijn blootgesteld aan risicofactoren als vermoeidheid, zon, en onvoldoende bescherming. Zo eindigt hun voorjaarsavontuur met een gedeelde ervaring, die zowel het feestgedruis als de bergachtige hoogten overstijgt.

Wat is een koortslip?

De koortslip is vaak zichtbaar als blaasjes op de lip, maar het komt ook voor onder de neus of zelfs bij het oog of de genitaliën.  Meer dan 70% van de Nederlanders draagt het herpes simplex virus (ja, dat HSV-1 virus) met zich mee, de veroorzaker van de vervelende blaasjes. Het virus is verwant aan het virus dat ook de waterpokken tot gevolg heeft. En de met vocht gevulde blaasjes kunnen er dus hetzelfde uitzien. Het herpesvirus blijft levenslang in je lichaam en kan hierdoor op ieder moment voor een uitbraak zorgen. 

Het virus bevindt zich slapend in de zenuw en wacht af tot het immuunsysteem verzwakt is waarna het de kans heeft om tot uitbraak te komen. Naast de met vocht gevulde, pijnlijk en jeukende blaasjes kan je ook nog last hebben van griepsymptomen, zoals hoofdpijn, spierpijn en koorts. En misschien ook wel relevant. Je liefdesleven kan ook lijden onder die vervelende koortslip.

Lees hier meer over de mogelijke oorzaken en oplossingen van de koortslip 

Meer lezen

Geen reactie's

Geef een reactie