Tijdstip tanden poetsen

Wat is het beste tijdstip om je tanden poetsen?

Wanneer poets jij je tanden? We weten als het goed is allemaal dat je twee keer per dag moet poetsen. Maar wat is daar dan het het beste tijdstip voor?

Waarom poets jij je tanden?

Als het goed is reinig je jouw gebit dagelijks en ik hoop zelfs dat je dit twee keer per dag doet. Maar wat is voor jou eigenlijk de reden dat je dit doet? Een aantal redenen op een rij

 • Je poetst uit gewoonte, omdat dit je ooit geleerd is
 • Je poetst om voedselresten te verwijderen
 • Misschien vind je het belangrijk om verkleuringen tegen te gaan
 • Je wilt graag een frisse adem
 • De gezondheid van je mond is de belangrijkste reden, want je wilt tandbederf en tandvleesontsteking voorkomen
 • Je vindt je algehele gezondheid belangrijk en je weet dat de mond daar ook een belangrijke rol in speelt

Hoe vaak moet je poetsen?

Het advies is om twee keer per dag te poetsen en één keer per dag ook de ruimten tussen de tanden en kiezen in te reinigen. Als je gepoetst hebt wordt er meteen al weer gestart met de aanmaak van nieuwe tandplak. Dit komt omdat plaque voor een heel groot deel uit bacteriën bestaat en een gezonde mondflora beschermt je mond tegen gaatjes en tandvleesontstekingen. Met andere woorden tandplak is niet per se slecht.

Nadat je gepoetst hebt, start al weer de aanmaak van nieuwe plaque

Echter, plaque moet wel verwijderd worden voordat zij schadelijk wordt. Hoe snel dat dit is, hangt van vele factoren af. Wat eet en drink je? En hoe is jouw mondflora samengesteld, dus uit welke bacteriën bestaat deze flora? Uiteindelijk is het belangrijk dat minimaal één keer per dag de mond HEEL zorgvuldig gereinigd wordt. Dat wil dus zeggen, met aandacht en niet als je ook nog met iets anders bezig bent….

Wanneer je het beste poetsen

Je hebt alles in huis – een tandenborstel, stokers, ragers – en nu is het tijd om ze te gaan gebruiken. Maar wanneer kun je
dat het beste doen? Veel mensen poetsen hun tanden ‘s morgens, direct na het opstaan of na het ontbijt en zij poetsen ‘s avonds voor het slapen gaan. Het maakt eigenlijk niet uit wanneer je poetst. Poets je tanden in ieder geval één keer per dag met volledige aandacht op een moment dat je niet vermoeid bent. Vermoeidheid gaat namelijk ten kostte van een goede reiniging en een gezond gebit. Wanneer je dan een tweede keer poetst, dat is aan jou.

Hoe zit het dan met slijtage?

Uit onderzoek blijkt dat het geen probleem is om al tien minuten na een maaltijd je gebit te poetsen. Ook niet als je nog een stuk fruit op hebt. Om slijtage van je tanden en kiezen te voorkomen is het veel belangrijker om niet te vaak iets in je mond te stoppen. Dit geldt trouwens ook voor drinken. Iedere keer dat je vast voedsel in je mond stopt of een slok drinken
neemt, gaat het glazuur in oplossing. Hoe minder vaak dit gebeurt, des te sterker blijven je tanden en kiezen. Maar let op, want fruit eten tussen de maaltijden door of zure dranken drinken verhoogt wel weer de kans op slijtage. En ook vreemde eetgewoonten, zoals een slok sap lekker door de mond laten gaan zorgt voor gebitsslijtage. Het eet en drinkgedrag is dus veel belangrijker bij het ontstaan van gebitsslijtage dan het tijdstip van poetsen.

Bron:

 • Timing of dietary acid intake and erosive tooth wear: A case-control study. O’Toole S, et al. J Dent. 2017

Leestip:

1 Reactie
 • Marie de Jonge
  Geplaatst op 15:21h, 06 mei Beantwoorden

  Bedankt voor het delen van deze tips over tandenpoetsen. Zelf poets ik in de ochtend en avonden. Daarnaast zorg ik er wel altijd voor dat ik een tandenborstel bij me heb voor het geval dat ik een afspraak heb en mij onderweg wil opfrissen.

Geef een reactie