Vitamine D in de strijd tegen Corona

Wat je moet weten over vitamine D en Corona

Vorige week stond er in de media dat meerdere hoogleraren pleiten voor het slikken van extra vitamine D in de strijd tegen Corona. Nu is het natuurlijk al langer bekend dat vitamine D een belangrijke vitamine is voor de werking van het immuunsysteem. Maar wat weten we eigenlijk over vitamine D en Corona?

Wat is vitamine D?

Vitamine D is essentiële voedingsstof en het zou op normaal niveau moeten zijn. Het wordt onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt, vanuit cholesterol. Het is oorspronkelijk een hormoon, dat betrokken is bij heel veel processen in het lichaam. Vitamine D is nodig voor de mineraalhuishouding van calcium en fosfor. Het bevordert de opname van deze mineralen, waardoor het een belangrijke vitamine voor het behoud van de botten is. Ook speelt het een regulerende rol binnen het immuunsysteem en dit is de reden dat het genoemd wordt in combinatie met Covid-19.

Vitamine D en Corona

Nu is de vraag natuurlijk of vitamine D de kans op een infectie met het Corona virus verkleind. Helaas is er tot nu toe nog geen bewijs dat vitamine D je beschermt tegen een Corona besmetting. De studies die inmiddels gedaan zijn laten verschillende resultaten zien.

Wel hebben verscheidene onderzoeken de rol van vitamine D bij het verminderen van het risico op acute virale luchtweginfecties en longontsteking aangetoond.

Daarnaast toonde een pilotstudie aan dat toediening van een hoge dosis Calcifediol of 25-hydroxyvitamine D, bij patiënten die besmet waren met COVID-19 en in het ziekenhuis lagen, de behoefte aan IC-behandeling aanzienlijk verminderde. Het lijkt er op dat vitamine D de ernst van de ziekte verminderd. Tocht moeten grotere onderzoeken met groepen die goed op elkaar zijn afgestemd definitief antwoord geven op de vraag of vitamine D therapeutisch ingezet kan worden bij COVID-19 patiënten.

Heb jij extra vitamine D nodig?

Het advies is om een vitamine D supplement te nemen als je een hoger risico loopt op een tekort. Ga echter niet zelfstandig hoge dosis vitamine D slikken, want dit kan ook een averechts effect hebben.

Vitamine D maakt je lichaam aan als je voldoende buiten komt en het zit in voeding, zoals vis en eieren. Toch kan het zijn je een te laag vitamine D niveau hebt. Als je in de zomer maanden (mei-september) onvoldoende buiten komt, maakt het lichaam geen of te weinig vitamine D aan. Of je bent gewend om met factor 50 te smeren, waardoor je huid niet aan voldoende zonlicht wordt blootgesteld. Misschien heb je van nature een donkere huid, of juist een hele dunne huid, zoals bij oudere mensen. Dit zijn allemaal redenen om er van uit te gaan dat je een tekort hebt. Dit zijn de symptomen van een vitamine D tekort.

Optimaal is het zijn als je een niveau van 80 nmol/l vitamine D in het bloed hebt. Als je benieuwd met naar jouw vitamine D level dan raad ik je aan om deze via de huisarts te laten testen. Het is niet mogelijk om een tekort aan te vullen met voeding . Als je een tekort hebt, dan is het advies om een supplement te slikken.

Conclusie

Er is nog onvoldoende bewijs dat er een verband is tussen vitamine D-spiegels en de ernst en mortaliteit van COVID-19. Ook is er uit onderzoek nog niet gebleken dat vitamine D beschermt tegen Corona.  Dat neemt niet weg dat een optimale vitamine D spiegel nodig is voor de werking van het immuunsysteem. Maar dat het niet verstandig is om hoge dosis vitamine D te slikken als je geen tekorten hebt.

Tips:

Bronnen:

  • Ali N, Role of vitamin D in preventing of COVID-19 infection, progression and severity. J Infect Public Health2020 Oct;13(10):1373-1380
  • Etrenas Castillo M, Effect of calcifediol treatment and best available therapy versus best available therapy on intensive care unit admission and mortality among patients hospitalized for COVID-19: A pilot randomized clinical study. J Steroid Biochem Mol Biol. 2020 Oct; 203: 105751. Published online 2020 Aug 29.
  • Kalton EK, The Impact of Vitamin D Levels on Inflammatory Status: A Systematic Review of Immune Cell Studies. PLoS One2015 Nov 3;10(11):e0141770
  • https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/heb-ik-extra-vitamine-d-nodig-.aspx
Geen reactie's

Geef een reactie