Hormonen buik

Wat je nog niet wist over je hormonen

Het is weer zo ver. Je tandvlees wordt gevoeliger en het lijkt zelfs of het wat meer bloedt. Heb je wat minder goed gepoetst of de rager misschien te weinig gebruikt? Nee, dat is het niet, je doet echt niets anders dan normaal. Een dag later word je ongesteld.

Tandvleesgevoeligheid tijdens je menstruatie

Is dit voor jou ook herkenbaar? Maar niet elke vrouw merkt aan haar tandvlees dat het tijd is voor de maandelijkse periode. Toch kom ik regelmatig vrouwen tegen die er wel last van hebben. Naast de gebruikelijke ongemakken als vermoeidheid, soms misselijk, een opgeblazen gevoel, hoofdpijn en humeurig zijn, speelt ook het tandvlees vaak op.

Wat is het ritme van je hormonen?

Hormonen zijn communicatiestoffen in je lichaam. Ze zijn erg belangrijk voor de overdracht van informatie. Door informatie over te brengen regelen ze de activiteit van cellen, weefsels en organen. Je hebt verschillende typen hormonen. Eén daarvan zijn de steroïdhormonen. Dit zijn onder andere oestrogeen en progesteron en ze worden gemaakt vanuit cholesterol.

Oestrogeen en progesteron worden uitgescheiden door de eierstokken en dit gebeurt in een bepaald ritme. De eerste veertien dagen van de cyclus is het oestrogeengehalte hoog, met een piek rond dag twaalf en een sterke daling na de ovulatie rond dag veertien. Het progesteron-gehalte is juist aan het begin van de cyclus laag en gaat van dag acht tot dag veertien langzaam omhoog. Juist na de ovulatie is er een sterke stijging van progesteron.

De functie van oestrogeen en progesteron

Oestrogeen en progesteron bepalen bij de vrouw echter niet alleen de maandelijkse cyclus, zo is oestrogeen bij wel meer dan driehonderd processen in het lichaam betrokken. Het kan ervoor zorgen dat er meer energie in de vorm van lichaamsvet aanwezig is en dat er voldoende vocht vastgehouden wordt. Daarnaast heeft oestrogeen ook een pro-inflammatoir karakter. Pro-inflammatoir betekent letterlijk ‘voor ontsteking’. En het wil niet anders zeggen dan dat er meer ontstekingen zijn als er veel oestrogeen is.

Maar gelukkig wordt deze werking onderdrukt door progesteron. Dit doet dus ook meer dan alleen het regelen van de menstruele cyclus. Vooral in de tweede helft van de menstruele cyclus heeft progesteron invloed op het immuunsysteem. Het zorgt er dan voor dat het immuunsysteem onderdrukt wordt.

Merk jij het aan je tandvlees als je weer ongesteld moet worden?

De relatie tussen bloeden tandvlees en de vrouwelijke hormonen

Jammer genoeg is er nog niet heel veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen het tandvlees en de vrouwelijke hormonen, maar ik heb er een paar kunnen vinden. Daaruit blijkt dat vrouwen met gezond tandvlees verwaarloosbare veranderingen vertoonden tijdens de menstruele cyclus. Met andere woorden. Als je tandvlees gezond is dan zal je waarschijnlijk weinig in je mond merken net je menstruatie. Maar als je al last hebt van tandvleesontstekingen dan is het een ander geval. Vrouwen met bestaande ontstekingen, laten meer ontstekingsactiviteit zien tijdens de ovulatie en net voor de menstruatie, terwijl dat de samenstelling van de verschillende bacteriën in de mond gedurende de cyclus nauwelijks verandert. Hieruit kun je opmaken dat de zichtbare veranderingen waarschijnlijk te maken hebben met hormonale schommelingen en niet met de samenstelling van de bacteriën in de mond.

Hoe zit het bij jou? Heb jij gevoeliger tandvlees tijdens je maandelijkse periode? Laat een reactie achter.

Wil je meer weten over de invloed van hormonen op de mond en wat je zelf kunt doen?

Bron:

 

Geen reactie's

Geef een reactie