Wat je nog niet wist over magnesium

“Auw!, kramp”. Kramp ontstaat meestal als er een tekort aan energie is in een bepaalde spier. Een belangrijke rol bij het fenomeen is weggelegd voor het mineraal magnesium. Heb jij er wel eens bij stil gestaan dat magnesium ook een functie vervult in het gebit? Ik zie je denken: “Uh, mijn gebit?” Ja, je hebt voldoende magnesium nodig voor een sterk gebit en gezond tandvlees!

Micronutriënten niet vergeten

Vandaag de dag hebben we vooral aandacht voor de macronutriënten in onze voeding. We willen weten  hoeveel vetten, koolhydraten en eiwitten er in een maaltijd of product zitten. Wat mij betreft zijn niet alleen de macronutriënten belangrijk voor een gezond lichaam, want de micronutriënten moeten ook niet vergeten worden. Onder de micronutriënten vallen de vitamines en mineralen. Vitamines zijn werkzame organische stoffen die in natuurlijke voedingsmiddelen in kleine hoeveelheden voorkomen. Zij hebben een specifieke functie bij speciale cellen en weefsels in het lichaam. Mineralen vormen het gereedschap die een specifieke functie binnen de stofwisseling vervullen. We hebben ze in bepaalde hoeveelheden nodig, maar we kunnen ze zelf niet produceren. Er zijn omstandigheden waarin de behoefte aan mineralen groter wordt. Denk bijvoorbeeld aan een stressvolle periode.

Mineralen vervullen verschillende functies, zoals de opbouw van botten en tanden, maar ze worden ook gebruikt als starters van processen en ze zijn nodig als bouwstof van onder andere weefsels. Mineralen kunnen in twee groepen verdeeld worden: de elektrolyten en de spoorelementen. Magnesium behoort tot de elektrolyten. Dit zijn kleine ionen (elektrisch geladen molecuul) die zich in het bloed bevinden.

Magnesium voor een sterk gebit

Magnesium is een mineraal dat het lichaam niet zelf aan kan maken. We moeten het daarom uit onze voeding halen. Het is zeer essentieel, want het is nodig voor meer dan 300 biochemische reacties die in je lichaam plaatsvinden. Eén van die reacties is het vormen van een harde emaillelaag (glazuur) in samenwerking met calcium. Zodoende is magnesium onmisbaar als jouw gebit je lief is.

Dit is echter niet de enige functie die magnesium vervult in het lichaam. Zonder magnesium kan het lichaam namelijk geen energie produceren, maar het kan ook belangrijke hormonen niet aanmaken, waaronder de slaaphormonen. Magnesium is ook een hele goede spierontspanner, terwijl dat calcium juist de spieren aanspant.

Waar zit magnesium in?

Om dagelijks aan je benodigde portie magnesium te komen kun je je dagelijkse dosis groen opvoeren. Magnesium tref je vooral aan in groene bladgroenten. Ook komt er veel magnesium voor in amandelen, haver, quinoa, cashewnoten, zonnebloem- en pompoenpitten, zaden, boekweit, avocado, appels, bananen, rozijnen, dadels en zoete aardappel. Je hebt dus genoeg keuze.

Product Mg/100 g
Kelp 760
Hennepzaad 700
Pompoenpitten 592
Cacao 499
Sesamzaad 351
Amandelen 270
Zongedroogde tomaatjes 194
Bananen 108
Spinazie 79
Dadel 54
Avocado 29

Hoeveel magnesium hebben we per dag nodig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) magnesium is 375 mg per dag. De ADH is een maat om aan te geven hoeveel van een voedingsstof gezonde mensen dagelijks nodig hebben. Dat wil echter niet zeggen dat jij met jouw voedingspatroon aan de ADH komt of dat deze ADH ook voor jou voldoende is. Heb je last van slaperigheid, vermoeidheid, spierkrampen, depressieve stemmingen of misschien kan je slecht tegen lawaai en prikkels, let er dan op dat je genoeg magnesium binnen krijgt. Hoe kom jij aan de benodigde hoeveelheid magnesium op een dag?

Weetje: De maximale dosis in een voedingssupplement is maar 250 mg.

Leestips

1 Reactie

Geef een reactie