Wat zegt jouw tong over je gezondheid?

Wat zegt jouw tong over je gezondheid?

Denk jij nog steeds dat er tijdens een controle alleen gekeken wordt of je gaatjes hebt? Niets is minder waar, want ook de andere slijmvliezen in je mond worden geïnspecteerd. En de tong word ook aan een kritische blik onderworpen.

Wat zegt de tong over je gezondheid?

Voor biologische tandarts Maartje Damen-Brands is het normaal om ook de tong goed te inspecteren tijdens een controle. Zij heeft tijdens haar opleiding voor geleerd om alert te zijn op tekenen van ziektebeelden, zoals schimmelinfecties of kwaadaardige plekjes. Tijdens haar studie Chinese geneeskunde leerde ze dat er in het Oosten op een hele ander manier naar de tong wordt gekeken. Daar is men er van overtuigd dat jouw tong informatie geeft over de gesteldheid van je hele lichaam.

Zo hebben bepaalde delen op de tong een relatie met specifieke organen.

  • Het puntje van je tong staat in relatie met je hart.
  • Vlak achter de hartzone vind je die van de longen.
  • Aan de zijkant van je tong kun je de energie zien van je lever en galblaas.
  • Midden op de tong liggen juist de zones van de milt en maag.
  • Het achterste gedeelte van de tong correspondeert met de nieren, blaas en darmen.”

De inspectie van je tong

Als je de tong uitsteekt dan kan je jouw eigen tong eens nader bekijken. Bij de inspectie let je op 4 dingen:

  1. Kleur
  2. Vorm
  3. Vochtigheid
  4. Tongbeslag

De tong hoort er mooi roze uit te zien en niet bedekt te zijn met een witte of bruinig laag. Is dit wel het geval dan is er werk te doen, want dit beslag bevat bacteriën en wellicht ook schimmels die een vieze geur en/of smaak kunnen veroorzaken.

Je tong reinigen met een tandenborstel of een speciale tongschraper kan het beslag tijdelijk verwijderen. Het onderliggende probleem wordt her alleen niet mee opgelost. De oorzaak ligt namelijk vaak in het spijsverteringskanaal. Als je een goede spijsvertering hebt dan is je tong roze en ligt er maar een klein beetje beslag op.

Maartje Damen-Brands werkt bij de Amsterdamse biologische tandartsenpraktijk De Liefde. Zij is biologische tandarts en behandelt haar cliënten vanuit een holistisch perspectief. Dat wil zeggen dat zij het gebit ziet als onderdeel van een groter geheel (je lichaam). Zij heeft daarom veel aandacht voor de mond, de tong en de persoon.

Leestips

Bron

Geen reactie's

Geef een reactie