Welk interdentaal hulpmiddel is het meest effectief?

Wat kan je het beste gebruiken om tussen je tanden in te reinigen? Regelmatig wordt er onderzoek gedaan naar wat nu de beste methode is om te poetsen of de ruimten tussen de tanden in te reinigen. En ik ben altijd nieuwsgierig naar de uitkomst van deze onderzoeken.

Ragers, stokers of flossdraad

Interdentaal reinigen, ofwel de ruimten tussen de tanden en kiezen in reinigen, is belangrijk als je gezond tandvlees wilt en problemen in de mond wilt voorkomen. Er zijn verschillende materialen om deze ruimten te reinigen.

Je kan gebruik maken van een rager. Dit is een klein borstel waarmee je de de interdentale ruimten goed kan reinigen. Het voordeel van een rager is, dat ze in veel verschillende maten te koop zijn. Een andere manier om de ruimten tussen je tanden schoon te maken is met een tandenstoker. Flossdraad raden we alleen aan als de ruimten zo smal zijn dat je er echt niets anders kan gebruiken of wanneer je veel last hebt van gaatjes tussen de tanden en kiezen in. Dan is het trouwens ook belangrijk om je voedingspatroon eens goed onder de loep te nemen.

Het beste hulpmiddel

Dan is de vraag natuurlijk: Welk hulpmiddel is het beste? Wat mij betreft is het altijd afhankelijk van de situatie in de mond en van persoonlijke voorkeuren. Toch wordt er regelmatig onderzoek gedaan naar het gebruik van de verschillende mondverzorgingsproducten.

Onlangs deed een universiteit van Pisa onderzoek naar de werkzaamheid van verschillende mondverzorgingsproducten bij mensen met parodontitis. Hieruit bleed dat interdentale ragers en ook de rubberen variant (ook wel rubberen tandenstoker genoemd) effectiever zijn in het verminderen van plaque dan alleen poetsen. Dit was natuurlijk al veel langer bekend. Ook dat het effectiever is dan het gebruik van flossdraad is niet nieuw. Alhoewel er nog steeds veel mensen flossdraad gebruiken.

Toch nog een kanttekening

De rubberen ragers die voor dit onderzoek gebruikt werden, zijn geleverd door het internationale mondverzorgingsbedrijf Sunstar. En dit is nog niet alles. Eén van de onderzoekers
heeft eerder collegegeld ontvangen van Geistlich Pharma, Procter & Gamble, Johnson & Johnson, Sunstar, Curaden en een onderzoeksbeurs van Straumann AG. Een tweede is een promovendus die een beurs ontvangt van Procter and Gamble. En een derde heeft een positie van assistent-professor verkregen via een beurs van Sunstar.

Dus… Welke mondverzorgingsproduct kan je nu het beste gebruiken om de ruimten tussen je tanden en kiezen schoon te maken? Tja, dat is dus heel erg persoonlijk. Als je parodontitis hebt, dan kan je beter geen flossdraad gebruiken, maar verder werkt alles. Of niet? Je moet natuurlijk wel de juiste maat van een hulpmiddel hebben. Vraag hiervoor advies bij je mondhygiënist!

Lezen

Bron

Interdental plaque reduction after the use of different devices in patients with periodontitis and interdental recession: A randomized clinical trial

Geen reactie's

Geef een reactie