Factoren gaatjes

5 factoren die een rol spelen bij het ontstaan van gaatjes

Heb je iedere keer dat je bij de tandarts komt een nieuw gaatje? Hoe kan dat nu toch, want je poetst netjes twee keer per dag. Komt het misschien omdat je met een tandpasta zonder fluoride poetst of is het niet zo simpel? Ik kan je verzekeren dat het ontstaan van gaatjes een complex verhaal is.

Gebitsziekte nummer 1

Gaatjes, ofwel cariës, zijn gebitsziekte nummer 1. En helaas is het een complexe aandoening. De meeste mensen realiseren zich niet dat het krijgen van een gaatje meer is dan een signaal. Het geeft niet alleen aan dat je te veel suikers hebt gegeten. Het is helaas dus ook niet zo dat poetsen met een fluoride tandpasta voorkomt dat je een gaatje krijgt.

5 Factoren die invloed hebben op het ontstaan van gaatjes

Cariës is complex en het is een multi-factorieel probleem. Wat simpelweg betekent dat er meerdere factoren een rol spelen bij het ontstaan van gaatjes. Welk dat zijn zal ik voor je op een rijtje zetten. Zo kan je misschien ontdekken welke actie jij kunt ondernemen om gaatjes tegen te gaan.

1. Voeding

We eten dagelijks meerdere keren per dag en alles wat je in je mond stopt heeft invloed op je lichaam. Bepaalde voedingsmiddelen zijn niet bevorderlijk voor je gebit, want ze spelen een rol bij het ontstaan van onder andere gaatjes. Vooral de ongezonde verleidingen die suiker bevatten hebben een slechte invloed op de mondgezondheid.

Gelukkig zijn er ook genoeg voedingsmiddelen die juist een positieve invloed hebben op het gebit. Denk hierbij aan producten die de mineralen calcium en magnesium bevatten en de in vet-oplosbare vitamines.

2. Bacteriën

Je lichaam zit vol met bacteriën en de bacteriën in je mond helpen het gebit en het tandvlees gezond te houden. Ze vormen een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem. De ontwikkeling van gaatjes is een signaal dat er een dysbiose, ofwel een verkeerde balans tussen de verschillende bacteriën in de mond aanwezig is. Een dysbiose in combinatie met wat voedselresten en stoffen uit het speeksel vormt tandplak. De bacteriën in tandplak produceren zuren nadat je suikers hebt gegeten. Deze zuren komen in contact met je tanden en als dit maar vaak genoeg gebeurd wordt het glazuur aangetast en er ontstaat een gaatje. Plaque is daarmee ook een factor bij het ontstaan van cariës.

3. Speeksel

Ook het speeksel is heel erg belangrijk. Dit lichaamsvocht heeft meerdere functies. Het is nodig voor de vertering van je eten, je smaak wordt bepaald door het speeksel en het beschermt de slijmvliezen en gebitselementen in de mond.Daarnaast reinigt en spoelt het de mondholte schoon en het speelt een belangrijke rol binnen ons afweersysteem.

4. Tijd

Dit is misschien wel de allerbelangrijkste factor. Vooral de frequentie van het nuttigen van voedingsmiddelen is sterk van invloed op het ontstaan van gaatjes. Hoe vaker je iets in je mond stopt, des te groter de kans op problemen. Als we het over tijd hebben dan hoort daar ook  de tijd bij die een voedingsmiddel in je mond aanwezig is.

5. Fluoride

Fluoride dat in het glazuur kan worden ingebouwd, zorgt ervoor dat het gebit sterker wordt. Toch brengt het gebruik van fluoride voor sommigen ook weerstand met zich mee. Het is inderdaad zo dat een grote hoeveelheid van deze stof schadelijk is, net zo als dat dit voor grote hoeveelheden van andere stoffen geldt.

De dosis maakt het gif

Kinderen mogen dan ook niet met een gewone fluoride tandpasta poetsen. Er zijn voor kinderen speciale kindertandpasta’s op de markt. En bij baby’s zou ik nog helemaal geen tandpasta gebruiken. Laat ze eerst maar eens wennen aan de tandenborstel. Plaqueverwijdering is ten allen tijde het allerbelangrijkste.

Let op dat je het effect van fluoride niet over-romantiseert, want het is helaas niet zo dat het gebruik van een fluoride-tandpasta per definitie gaatjes voorkomt. In mijn werkende leven ben ik genoeg mensen tegengekomen die trouw met een fluoride tandpasta poetsen en toch gaatjes krijgen. Daarnaast kom ik ook genoeg mensen tegen die al heel wat jaren zonder fluoride poetsen en bij wie in die tijd geen gaatjes zijn ontstaan.

De gevoeligheid voor gaatjes kan veranderen en is afhankelijk van jouw leefstijl

Mocht je advies willen dan kan je altijd contact met mij opnemen.

Lees tip

Geen reactie's

Geef een reactie