Pepernoten sinterklaas

Welke pepernoten kies jij dit jaar?

De sint is weer in het land en de winkels liggen vol met pepernoten. Ben jij dit jaar al gezwicht voor deze verleiding?

Waarom we beter minder pepernoten kunnen eten

Weet je hoeveel suiker er in een zak pepernoten zit? 1 zakje van 200 gram bevat 14 suikerklontjes. Pepernoten en ander stroeigoed zitten boordevol geraffineerde suikers en ze hebben verder nauwelijks voedingswaarde. Ook niet de glutenvrije kruidnoten die ineens in de biologische winkels opduiken. Wat is nu eigenlijk het probleem van die suikers?

 • Het wordt echt overal in verwerkt. We krijgen vandaag de dag dus veel te veel suiker binnen en dit heeft effect op onze gezondheid.
 • Cariës (gaatjes) ontstaan doordat bacteriën in de mond leven op suikers uit onze voeding. Deze bacteriën produceren een zuur waardoor het tandglazuur aangetast wordt en er gaatjes ontstaan.
 • Het witte tongbeslag wordt onder andere veroorzaakt door de schimmel Candida Albicans. Deze schimmel groeit bij een hoge suikerconsumptie.
 • Als je veel suikerrijke voeding eet wordt je gevoeliger voor de infectieziekten gingivitis en parodontitis. Een suikerrijke voeding kan het immuunsysteem onderdrukken waardoor je vatbaarder bent voor infecties.
 • De opname van calcium en magnesium vermindert door een tekort aan chroom. De kans is groter dat een tandvleesontsteking zich uitbreidt richting het kaakbot waardoor er parodontitis ontstaat.

De pepernoot

Naast de standaard ‘ouderwetse’ pepernoot komen er ook steeds meer nieuwe varianten. Wat dacht je van de “gezonde” suikervrije spelt pepernoot of de eiwitpepernoot?

De Nederlander maakt steeds bewustere voedings-keuzes en dat merken fabrikanten en bakkers ook.  Je ziet daarom meer alternatieven voor de standaard kruidnoot en pepernoot. Zouden de suikervrije spelt pepernoot of de eiwit kruidnoot een gezonder alternatief zijn denk je?

We zijn geprogrammeerd om te houden van zoet

De suikervrije spelt pepernoot bevat net zo als de eiwit pepernoot kunstmatige zoetstoffen. Deze zoetstoffen zorgen ervoor dat een zoete smaak in stand gehouden wordt. Ook kan je bij het eten van een grote hoeveelheid zoetstoffen last krijgen van een opgeblazen gevoel.

Het probleem van pepernoten, of ze nu onder de noemer gezond of ongezond vallen is dat er vaak te veel van gegeten wordt. Het lukt maar niet om af en toe een pepernoot te pakken. Veelal gaat het met handjes tegelijk. Dit heeft te maken met de combinatie tussen zoet, suiker en vet in deze lekkernijen. Wij hebben een diepgeworteld verlangen naar zoetigheid en daar weet de voedingsindustrie handig gebruik van te maken. Voor je het weet neem je een handje pepernoten, en nog één en nog één…

Ben je gevoelig voor een eet- of suikerverslaving dan brengt het eten van die ene pepernoot een risico met zich mee. Als je eenmaal begint, dan heb je na een korte tijd heb je weer zin in snoep.

 

Zelf pepernoten maken

In de Sinterklaas tijd is het een traditie om te genieten van pepernoten. En om precies te weten wat er in je pepernoten gaat is het misschien een idee om zelf je pepernoten te bakken. Het is gezellig en je kinderen kunnen er bij helpen.

Ik geef je een recept voor gluten- en lactosevrije pepernoten zonder e-nummers. Je kunt er honing aan toe voegen, maar dit is helemaal niet nodig. Je gaat dit jaar genieten van zelfgemaakte pepernoten.

Ingrediënten

100 gram kastanjemeel
50 gram amandelmeel
50 gram boekweitmeel
2 el koek- / speculaaskruiden
6 el kokosolie, gesmolten
4 el water
Optioneel: 2 el honing
Snuf zout

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 160 graden
 • Meng het kastanjemeel, amandelmeel en boekweitmeel met de koekkruiden in een kom
 • Meng de honing met de kokosolie en het water tot een glad geheel
 • Maak een kuiltje in het meel en voeg al roerend de natte ingrediënten toe
 • Kneed alles tot een deegbal
 • Is je deegbal te droog? Doe er dan nog wat water of kokosolie bij
 • Pluk nu iedere keer wat deeg van de bal en rol er een pepernoot van
 • Leg de pepernoten op een met bakpapier beklede bakplaat
 • Bak ze 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Geef je lichaam goede voedingsstoffen, zodat je minder in de verleiding komt om te zwichten voor al het snoepgoed.

Welke keuze ga jij dit jaar maken en kan een handje pepernoten eigenlijk?

Tip: Ik bestel mijn noten en zuidvruchten altijd bij Basboernoten en met de code: yvital10 ontvang je korting!

Leestip

 

Tags:
,
Geen reactie's

Geef een reactie