Welke vetten zijn goed voor het tandvlees?

Vanaf midden jaren 50 zijn we bang gemaakt voor vet.Vet levert veel energie en hierdoor is de kans groot dat je aankomt als je veel vet eet. Er zou namelijk een verband zijn tussen de vetconsumptie en hart- en vaatziekten. Maar is vet echt zo ongezond? Nee, integendeel. Ze zijn zelfs onmisbaar voor een gezond en vitaal lichaam.

Waarom vetten ons gezond maken

De functies van vet moeten niet onderschat worden. Vet levert niet alleen energie maar het heeft nog veel meer andere functies in het lichaam, waaronder de reserve die in schaarse tijden gebruikt kan worden als brandstof.

  1. De meervoudig onverzadigde vetzuren spelen een rol bij het ontstaan en oplossen van ontstekingen
  2. Onverzadigde vetzuren zitten in de celwand om deze te beschermen. Iedere lichaamscel wordt omgeven door een celmembraan en hoe meer goede vetzuren deze bevat, des te flexibeler is het membraan. Een flexibele celwand bevordert de prikkelgeleiding en zo de informatieverwerking in de hersenen.
  3. Vetten zijn een grondstof voor de aanmaak van hormonen en neurotransmitters (stoffen in de hersenen)
  4. De vitamines A, D, E en K hebben vet nodig om opgenomen te kunnen worden. Zonder vet ontstaat er een tekort aan deze belangrijke vitamines

Bron van onverzadigd vetEet onverzadigde vetzuren

De meervoudig onverzadigde vetzuren spelen een bijzondere rol in het lichaam. Het zijn belangrijke bouwstenen van de zenuwbanen, een onderdeel van de wand van onze bloedvaten en cellen. Ze hebben ook een taak als signaalmolecuul, dus het zijn een soort boodschappers. De rol van signaalmoleculen worden vervuld door omega-6 en omega-3 vetzuren. De omega-6 vetzuren vervullen een rol bij het beginnen van de afweerreactie en reparatieprocessen. Omega-3 vetten moeten er vervolgens voor zorgen dat de ontstekingsreactie beëindigd wordt. Een juiste ratio tussen omega-6 en omega-3 is van belang om een ontsteking tot een goed einde te brengen.

De verhouding van beide vetzuren in ons lichaam hangt samen met het risico op hart- en vaatziekten, auto-immuunziekten, psychische ziekten en chronische ontstekingen in de mond. De inname van omega-3 vetten blijkt bij parodontitis erg laag te zijn en de omega-6 inname is juist aan de hoge kant. Door meer voedingsmiddelen met omega-3 vetzuren te eten geef je het lichaam de ingrediënten om een ontsteking op te lossen.

Verzadigd vetVerzadigd vet is slecht?

Verzadigde vetten leveren voornamelijk energie en kunnen door het lichaam zelf aangemaakt worden. Ze zijn dus niet essentieel en we hoeven ze niet uit de voeding te halen. Verzadigde vetten kunnen het cholesterolgehalte in het bloed verhogen en vormen hierdoor een risico voor hart- en vaatziekten. Er zijn verschillende soorten verzadigde vetzuren zoals laurinezuur, palmitinezuur, stearinezuur en myristinezuur. Laurinezuur en stearinezuur zorgen voor zowel een verhoging van het LDL (slechte) als van het HDL (goede) cholesterol waardoor een gunstige bloedwaarde ontstaat.

In de laatste jaren is er twijfel ontstaan of een hoog cholesterolgehalte wel echt de oorzaak is van hart- en vaatziekten. Het blijkt dat een hoog cholesterol pas echt kwaad kan als er sprake is van een lagegraad ontsteking die wordt veroorzaakt door onder andere een verkeerde leefstijl en voeding.

Vermijdt transvetzuren!

Transvetzuren ontstaan tijdens industriële bewerking door toevoeging van waterstof. Het eten van transvetten heeft bewezen nadelige effecten op de gezondheid. Dit komt doordat ze lijken op onverzadigde vetzuren en dus in het lichaam de plaats innemen van deze vetten. Ze hebben echter de eigenschappen en werking van verzadigde vetten en zijn hierdoor erg ongezond.

Daar zit vet in

Om een goede keuze te kunnen maken tussen de verschillende vetzuren is het handig om te weten wat de bronnen zijn.

  • Transvetten komen voornamelijk voor in koek, gebak en bakkerssnacks. Je kunt ze ook vinden in melk en zuivelproducten en in vleesproducten.
  • Verzadigde vetten vinden we in dierlijke producten maar ook in koek en gebak
  • Producten met een goede verhouding tussen onverzadigde vetten zijn vette vis, zoals makreel, haring, zalm, sardines en tonijn, schelpdieren, algen, eieren, orgaanvlees, noten: walnoten, macadamia’s, oliën: lijnzaadolie en walnootolie

Gezond tandvlees met vet

Vet eten is niet slecht voor onze mondgezondheid. We hebben juist voldoende omega-3 vetten nodig om ontstekingen van het tandvlees op te lossen. Verzadigde vetten zijn niet per definitie slecht en transvetten kun je beter vermijden. Hoe ziet een voeding er dan uit voor een goede (mond)gezondheid? Dat is een voeding met onbewerkte, pure voedingsmiddelen en voldoende onverzadigde vetten uit vis en noten.

Tip

Eet je mond gezond

Geen reactie's

Geef een reactie