Welke voedingsstoffen zijn nodig voor een gezonde mond?

Het is weer tijd voor de halfjaarlijkse controle bij de tandarts. Je hebt nergens last van, dus er zal wel niets bijzonders aan de hand zijn. Je gaat op de stoel liggen en doet je mond open zodat de tandarts de controle uit kan voeren. De tandarts ontdekt twee gaatjes in de achterste kiezen. Hoe kan dat nou? Je poetst iedere dag netjes twee keer.

Een goede mondhygiëne is een stap in de goede richting

Om je gebit en het tandvlees gezond te houden is het nodig om dagelijks te poetsen. Helaas is dit niet voldoende, want een tandenborstel reinigt de ruimten tussen de tanden en kiezen niet voldoende. Om de interdentale ruimten (ruimte tussen tand en kies) schoon te houden is het raadzaam om iedere dag een zogenaamd interdentaal hulpmiddel te gebruiken. Dit kan flossdraad, een stoker of een rager zijn. Het middel dat je kiest hangt af van de grootte van de ruimtes tussen jouw tanden en kiezen. Maar is poetsen en interdentaal reinigen eigenlijk de enige oplossing om problemen in de mond te voorkomen?

Op zoek naar de oorzaak?

Heb je een gaatje? Dan kan deze gelukkig door de tandarts (of mondhygiënist) gerepareerd worden. Je krijgt een mooie vulling in de desbetreffende kies of tand en hopelijk kan je dan weer een aantal jaren vooruit. Heb je niet veel last van gaatjes, maar wel van bloedend en ontstoken tandvlees? Dan kan je het gebit door een professional laten reinigen.

Om deze problemen in de mond te voorkomen is het natuurlijk veel beter om het probleem al bij het begin aan te pakken. Wat is de eigenlijke oorzaak voor het ontstaan van cariës of gingivitis (tandvleesontstekingen)? Je kunt al heel wat winst behalen door je eigen mondhygiëne te optimaliseren. Als je twee keer per dag je tanden goed poetst en interdentaal reinigt, maar je hebt om de haverklap een gaatje of ontstoken tandvlees dan moet je op zoek naar de echte oorzaak. Naast een slechte mondhygiëne zijn er ook andere leefstijlfactoren, zoals chronische stress en een verkeerd voedingspatroon die een grote rol spelen bij het ontstaan van problemen in de mond. Het gebruik van bepaalde voedingsmiddelen of een tekort aan vitamines en mineralen dragen bij aan het ontstaan van cariës en gingivitis of parodontitis (vergevorderde ontsteking van het tandvlees en kaakbot). Zelfs aften kunnen de kop op steken bij een verkeerde voedselkeuze.

Calcium en magnesiumDe rol van voeding voor een gezonde mond

Over suiker wordt er al veel gezegd en geschreven en daarom ga ik deze zoetstof ook nog eens aandacht geven. Suiker is namelijk de voedingsbron van pathogenen (slechte bacteriën) die problemen in de mond veroorzaken. Cariës ontstaat in gebitselementen (tanden en kiezen) als deze bacteriën suikers afbreken tot zuren. Een verkeerde balans tussen goede en slechte bacteriën, waarbij er te veel slechte bacteriën in de mond aanwezig zijn, kunnen ook tandvleesontstekingen veroorzaken. Eet of drink je veel suikerrijke voeding  dan groeit het aantal slechte, ziekmakende bacteriën en de kans op gaatjes en tandvleesontstekingen wordt hierdoor groter. We kunnen deze voeding dus maar beter zo veel mogelijk vermijden.

We moeten wel meer eten van voedingsstoffen die ons gebit de juiste bescherming bieden. Dit zijn onder andere de vitamines D en C. Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine die ontzettend veel functies in het lichaam heeft. Het ondersteunt en activeert onder andere het immuunsysteem waardoor we een goede weerstand hebben. Bij een tekort aan vitamine D zal de weerstand afnemen, waardoor we vatbaarder zijn voor infecties zoals tandvlees ontstekingen. Vitamine D bevordert ook de opname van calcium en fosfor in onze botten. Deze mineralen zijn nodig voor sterke botten en een sterk gebit, waardoor tanden en kiezen minder gevoelig zijn voor gaatjes.
Ascorbinezuur ofwel vitamine C kunnen we niet missen, want het wordt voor heel veel processen in het lichaam gebruikt. Deze vitamine is onder andere noodzakelijk om energie beschikbaar te maken voor de hersenen en het immuunsysteem. Verder is vitamine C betrokken bij de productie van bindweefsel. Voor gezond tandvlees en herstel van tandvleesontstekingen is voldoende vitamine C ook van groot belang.

Ik heb het al even over calcium gehad. Calcium is het mineraal dat bekend staat voor gezonde botten. En dat is niet zo vreemd, want dit mineraal wordt in het tand- en botmateriaal opgenomen om het te versterken. Voor deze opname is er echter wel voldoende vitamine D nodig. Weet je trouwens dat het lichaam calcium uit de botreserves kan opnemen om zuren te neutraliseren? In principe zijn die reserves groot genoeg en is een tekort van tijdelijke aard. Er is nog een ander mineraal dat niet vergeten mag worden als je een sterk en gezond gebit wilt hebben en dat is magnesium. Magnesium is nodig voor wel 300 reacties in je lichaam. Ongeveer de helft van het magnesium dat in je lichaam aanwezig is bevind zich in de botten, dus ook in het kaakbot. Magnesium is heel belangrijk voor de opname van calcium, maar het komt weinig voor in onze huidige voeding. Drink minder koffie, zwarte thee en geen cola, want cafeïnehoudende dranken zorgen voor een verhoogde uitscheiding van calcium en magnesium.

Conclusie

Voor een gezonde mond hebben we niet alleen een tandenborstel en interdentale hulpmiddelen nodig. Gezonde, vitale voeding mag niet ontbreken als jij waarde hecht aan een goede gezondheid met een stralende lach. Zorg in ieder geval voor voldoende vitamine D, vitamine C, calcium en magnesium in je voeding. Beperk daarnaast de hoeveelheid suiker- en zetmeelrijke voeding.

Lees meer: Goede voedingsbronnen van vitamines en mineralen

1 Reactie

Geef een reactie