Zwangerschap voor gezonde mond

Wil je zwanger worden? Zorg eerst voor een gezonde mond!

Wil je graag zwanger worden? Zorg er dan ook voor dat je mond gezond is! Waarom dat belangrijk is, zal ik je uitleggen.

Een gezonde mond voor je zwangerschap

Het is aan te raden om, voordat je zwanger wilt worden, al eens bij de mondhygiënist langs te gaan om je mond te laten controleren op parodontitis. Parodontitis is een ontstekingsziekte van het tandvlees. De bacteriën die bij parodontitis aanwezig zijn kunnen in de bloedbaan terecht komen. En via de bloedbaan kunnen ze de placenta bereiken, waar ze soms complicaties veroorzaken. Daarnaast zijn ontstekingen in het lichaam tijdens de zwangerschap schadelijk voor het ongeboren kindje.

Veranderingen tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap verandert er heel erg veel in het lichaam, hoewel dit in het begin aan de buitenkant nog niet te zien hoeft te zijn. De enorme progesteron- en oestrogeenconcentraties in het tweede trimester hebben ook hun uitwerking in de mond. De speekselproductie kan bijvoorbeeld beïnvloed worden, wat resulteert in te weinig of juist te veel speeksel. Daarnaast zorgt progesteron er voor dat het tandvlees zijn beschermende functie verliest. Hierdoor neemt de gevoeligheid voor het ontwikkelen van ontstekingen tijdens de zwangerschap toe.

De gevolgen van parodontitis

Ontstekingen in de mond vormen een probleem tijdens de zwangerschap. Ik wil je niet bang maken, maar het lijkt me toch verstandig dat je weet wat de mogelijke gevolgen van parodontitis zijn. Er bestaat bijvoorbeeld een duidelijk verband tussen parodontitis en de ontwikkeling van vroege zwangerschapsvergiftiging (voor 34 weken zwangerschap).

In een experiment bleek de mondbacterie P. gingivalis een verband te hebben met een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. Maar deze bacterie heeft ook een relatie met groeivertraging en miskramen.

Ik raad je daarom met klem aan om eens een mondhygiënist te bezoeken. Mocht er parodontitis geconstateerd worden dan is het raadzaam om dit eerst te laten behandelen, zodat je de kans om complicaties tijdens je zwangerschap verkleind.

Leestip

Bron:

  • Kunnen A, van Doormaal JJ, Abbas F, Aarnoudse JG, van Pampus MG, Faas MM.Periodontal disease and pre-eclampsia: a systematic review. J Clin Periodontol. 2010 Dec;37(12):1075-87
Tags:
,
Geen reactie's

Geef een reactie