Het belang van zuurstof met luchtzuiverende planten

Win: Het belang van zuurstof met luchtzuiverende planten

Je vind je gezondheid belangrijk en je kent de relatie tussen een gezonde mond en een goede gezondheid. Iedere dag probeer je daarom gezond te eten, voldoende te slapen en ontspannen en je beweegt regelmatig. Houd je daarbij ook rekening met je leefomgeving? Hoe is de kwaliteit van de lucht die je inademt?

Het belang van zuurstof

Zuurstof is van levensbelang! Zuurstof levert energie aan al onze lichaamscellen. De zuurstof die we inademen is nodig om moleculen als eiwitten, vetten en koolhydraten te verbranden zodat deze energie leveren. Je hersenen, spieren en alle andere organen hebben deze energie nodig om te kunnen functioneren. Een zuurstoftekort kan leiden tot allerlei klachten. Voel je je moe, kan je niet meer goed nadenken, heb je spierpijn of een slechte wondgenezing? Het kan zijn dat je last hebt van een tekort aan zuurstof. het ‘sick building syndrome’.

Zuurstof en het tandvlees

Voor een gezonde mond heb je ook schone, zuurstofrijke lucht nodig. Een goede wondgenezing wordt op zes verschillende manieren beïnvloed door zuurstof:

 1. Zuurstof is nodig voor alle processen in de cel en het verhoogt de energieproductie
 2. Er zullen meer nieuwe cellen aangemaakt worden, wat de basis is voor de vorming van nieuwe huid.
 3. Zuurstof is nodig voor de aanmaak van collageen. Collageen is de belangrijkste component van huid en slijmvliezen. Het zorgt voor stevigheid en elasticiteit
 4. Het immuunsysteem heeft zuurstof nodig om goed te functioneren
 5. De vorming van nieuwe bloedvaten is belangrijk voor herstel van weefsel. De kwaliteit, kwantiteit en snelheid van deze nieuwvorming wordt beïnvloed door een goede zuurstofconcentratie
 6. Ook het doorgeven van signalen om nieuwe cellen te laten groeien wordt door zuurstof bevordert

Het Sick Building Syndrome

Schone lucht levert het lichaam voldoende zuurstof. Echter, zonder dat we het door hebben, ademen we dagelijks veel vervuilde lucht in. Binnenshuis is dit zelfs meer dan buiten! Het zal je vast niet verbazen dat deze schadelijke stoffen verschillende gezondheidsklachten kunnen veroorzaken zoals:

 • hoofdpijn
 • droge ogen
 • astma
 • luchtwegproblemen
 • duizeligheid
 • concentratieproblemen

De klachten die door onzuivere lucht kunnen ontstaan worden ook wel het ‘sick building syndrome’ genoemd. Herken je deze klachten? Dan zou het goed kunnen zijn dat het komt door de luchtkwaliteit in de ruimte waar je regelmatig bent!

Wat doet een luchtzuiverende plant?

Dat planten koolstofdioxide omzetten in zuurstof is natuurlijk bekend, maar luchtzuiverende planten doen nog iets. Ze kunnen via hun bladeren en stam schadelijke stoffen uit de lucht opnemen en neutraliseren, waardoor het leefklimaat verbetert. De fijne stofdeeltjes die problemen veroorzaken komen van printers, geverfde muren, uitlaatgassen, etc. Deze stofdeeltjes zijn verantwoordelijk voor geïrriteerde slijmvliezen in de keel en neus, jeuk in de ogen en hoofdpijn, ofwel het ‘Sick Building Syndrome’.

Naast het uitfilteren van fijnstof en produceren van zuurstof, zorgen luchtzuiverende planten voor voldoende luchtvochtigheid. Droge lucht is namelijk een heftige versterking van de gevolgen van het ‘Sick Building Syndrome’. Je zult je daardoor prettiger gaan voelen in je leefomgeving.

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat luchtzuiverende planten:

 •        Zorgen voor de afname van schadelijke gassen
 •        Zorgen voor een verbeterde luchtvochtigheid
 •        Koolstofdioxide omzetten naar zuurstof

 “Het groene medicijn”!

Win een luchtzuiverende plant (gesloten)

Ik ben blij met de luchtzuiverende planten van Fleur.nl. De ruimte waarin ze staan lijkt meer te ademen. Het ruikt er ook heel fris. Het is echt een goed idee om er één in huis of op kantoor te hebben. Eventuele gezondheidsproblemen kunnen al binnen drie dagen na het plaatsen van een plant verdwijnen!

Wil jij deze planten winnen? Dat kan! Lees snel wat je er voor moet doen.

 1. Laat hieronder een leuke reactie achter zodat ik je kan bereiken wanneer je gewonnen hebt. Waarom horen deze planten in jouw huis of werkplek?
 2. Deel het! Deel de post met familie en vrienden op facebook of instagram, zodat nog meer mensen kans maken op een plant.

De drie winnaars maken we zaterdag 17 juni bekend! De winnaars zijn bekend en hebben inmiddels bericht ontvangen. Lucie, Christel en Muriël gefeliciteerd met jullie planten.

Tip

Tags:
11 Reactie's
 • Anita H.
  Geplaatst op 16:38h, 08 juni Beantwoorden

  Mag ik ook een nuttige reactie plaatsen in plaats van een leuke? Ik doe het maar gewoon…. Er staat “De winnaar maken we zaterdag 17 mei bekend!” en dat klopt niet. ;o) Maar eh… erg leuke prijs. Ik kom hier graag voor in aanmerking.

  • Yvonne
   Geplaatst op 17:39h, 08 juni Beantwoorden

   Haha. Dat moet inderdaad zaterdag 17 juni zijn..

 • Annemarie
  Geplaatst op 19:48h, 08 juni Beantwoorden

  Heerlijk zo’n groen plant, lekker rustgevend ook.

 • Christel
  Geplaatst op 13:35h, 09 juni Beantwoorden

  Mijn werkplek is het laatste jaar al aardig geoptimaliseerd maar “het groen” is nog echt een ondergeschoven kindje…. Op een vaas met houten tulpen en een groen sprietenplantje (ben even de naam kwijt) na is er verder niets groens te bekennen. En als ik je artikel zo lees, herken ik zeker een aantal zaken : ik heb vaak hoofdpijn en last van duizeligheid en concentratiemogelijkheden. Ik heb er nooit bij stilgestaan dat dat ook te maken kan hebben met een gebrek aan planten in je kantoor. Het zou daarom super zijn als ik een goede start kan maken met het “vergroenen” van mijn kantoor door 1 v.d. 3 planten te winnen!

 • Anita Anna Roelfsema
  Geplaatst op 11:37h, 12 juni Beantwoorden

  Door mijn COPD en Astma is het heel erg belangrijk om in een gezonde woonomgeving te zijn dus ja ik doe heel graag mee!

 • Muriël
  Geplaatst op 12:38h, 12 juni Beantwoorden

  Voor mijn studie verdiep ik mij in gezonde voeding. De zuurstofvoorziening naar mijn hersenen kan nog wel wat opgehoogd worden met de tentamens voor de deur 😉
  Bedankt voor het informatieve artikel en de leuke actie!

 • sanne
  Geplaatst op 07:47h, 15 juni Beantwoorden

  ongelofelijk dat planten zo’n verschil kunnen maken! ik heb helaas astma dus ik zou ontzettend graag zo’n mooie plant winnen om de kwaliteit van de lucht in mijn huis te verbeteren😁 fingers crossed!

 • Patrick Bolhuis
  Geplaatst op 14:19h, 15 juni Beantwoorden

  Ik doe graag mee voor de gezondheid van mij en mijn gezin

 • marieke v
  Geplaatst op 12:46h, 16 juni Beantwoorden

  Wat een leuke actie Yvonne.

 • Lucie
  Geplaatst op 13:09h, 16 juni Beantwoorden

  Laat ik nou net van de tandarts terugkomen en als eerste dit berichtje zien! Toeval bestaat niet, want ik heb een wondje in mijn wang en helaas óók last van ons té goed geisoleerde huis (overijverige en eigenwijze huisbaas….), dus ook last van alle andere klachten! En ik ben ook gek op alles wat groeit en bloeit, maar suf genoeg nooit op het idee gekomen om een fijne groene plant bij het bed neer te zetten, dus bij deze meld ik me graag aan om mee te loten!

 • Christine
  Geplaatst op 14:55h, 16 juni Beantwoorden

  Zuurstof is de bron van het leven…..een mooie plant in huis die daar voor zorgt, ik zeg; Ik wil !
  🤗 🤞🍀

Geef een reactie