Winactie: Oergzond. Wordt en blijf gezond met de oerleefstijl

Oergezond is het boek waarin Remko Kuipers je mee neemt op weg naar een oergezonde leefstijl. In dit boek legt hij in begrijpelijke taal uit hoe een leefstijl gebaseerd op het leven van een jager-verzamelaar er voor kan zorgen dat je gezond en fit oud wordt.  Deze oerleefstijl zal er ook aan bijdragen dat je gezond tandvlees krijgt en dat je minder gaatjes ontwikkelt.

Evolutie als basis voor gezondheid

Charles Darwin is de bedenker van de evolutietheorie. Uit deze theorie blijkt dat onze gezondheid wordt bepaald door de mate waarin we zijn aangepast aan onze omgeving. Als een leefomgeving in korte tijd plotseling sterk verandert, ontstaat een disbalans of ziekte. De afgelopen jaren is er enorm veel in onze maatschappij veranderd. Denk maar eens aan de opkomst van de computer en mobiele telefoon, maar er zijn ook enorm veel veranderingen in ons voedingspatroon, lichamelijke inspanning en geestelijke ontspanning. Deze veranderingen zorgen voor een ‘mismatch’ tussen onze oeroude genen en de moderne omgeving.

Wat zijn de voordelen van een oerleefstijl?

Met Oergezond kan je gezond oud worden zonder al op jonge leeftijd afhankelijk te zijn van medicijnen. De oerleefstijl die in dit boek beschreven wordt zorgt er voor dat de balans tussen je genen en de moderne omgeving hersteld wordt. Dit doe je door je dagelijkse voeding te baseren op groente en fruit, vis, eieren, vlees, noten en zaden. De oerinspanning bestaat uit oefeningen die er op gericht zijn om met minimale inspanning het maximale gezondheidseffect te bereiken. Dat wil toch iedereen!

Ontspanning is naast inspanning ook een belangrijk onderdeel van de oerleefstijl. Ontspanning is nodig om te kunnen genieten van kleine dingen en om gelukkig te zijn. De voordelen van de oerleefstijl die in Oergezond beschreven staan zijn onder andere:

 • Je krijgt een gezond gewicht
 • De kans op welvaartsziekten wordt vele malen kleiner
 • Je kan gezond oud worden
 • Het gebit en het tandvlees zal gezonder zijn
 • Je voelt je gelukkig en energiek

OerpiramideWat kan je verwachten van het boek?

Oergezond bevat informatie over het verband tussen leefstijl en gezond oud worden zonder chronische ziekten. Het boek is opgedeeld in vijf delen. Je kunt direct aan de slag met deel IV waarin de praktijk van oervoeding, oerinspanning en oerontspanning wordt beschreven. Je vindt in dit deel een plan om stap voor stap je leefstijl te veranderen. Vind je het moeilijk om een dagmenu samen te stellen? In deel V vind je meer dan 70 recepten.

Toch is het aan te raden om ook deel I en II te lezen voordat je aan de slag gaat. In deze delen staat uitgelegd waarom het verstandig is om jouw leefstijl te veranderen, zodat je extra gemotiveerd aan de slag gaat. In deel II staat uitgelegd dat de verbindende factor van welvaartsziekten een chronische lage graad ontsteking is. In de mond is een lage graad ontsteking zichtbaar aan ontstoken en bloedend tandvlees ondanks een goede mondhygiëne. In deel II kan je ook lezen waarom je het beste kunt kiezen voor oervoeding, oerbeweging en oerontspanning.

Conclusie

Oergezond is het boek dat je op je nachtkastje moet hebben liggen als je jouw gezondheid belangrijk vindt. Het bevat zowel een praktisch plan als een theoretische basis. De theorie is duidelijk uitgelegd waardoor dit deel makkelijk te lezen is. Het boek bevat een aantal erg overzichtelijke schema’s en tabellen die de tekst verduidelijken.

Het stappenplan is een fijne manier om aan de slag te gaan met een oerleefstijl. Vind je het lastig om je leefstijl in één keer aan te passen, of wil je zeker zijn van het feit dat je een oerleefstijl zult volhouden. Begin dan bij fase 0 met het veranderen van je leefstijl en ga stap voor stap verder.

Win het boek OergezondWINACTIE (gesloten)

Wil je het boek Oergezond winnen? Dit moet je er voor doen

 1. Laat hieronder een leuke reactie achter zodat ik je kan bereiken wanneer je gewonnen hebt
 2. Laat anderen ook kans maken! Deel dit bericht met je vrienden. Heel makkelijk met de buttons onder dit bericht.

De winnaar maak ik dinsdag 29 december bekend. De winnaar is bekend en heeft inmiddels bericht ontvangen. Anneloes, gefeliciteerd met het boek.

7 Reactie's
 • Karolien Vis
  Geplaatst op 16:32h, 16 december Beantwoorden

  Ik ben ontzettend benieuwd naar dit boek. Ik doe graag mee aan de winactie.
  Eten is meer dan eten alleen 😉

 • nathaly
  Geplaatst op 08:06h, 17 december Beantwoorden

  Ik zou het oerfantastisch vinden om het boek te winnen! Met als doel: minder rond en oergezond!
  en ook oergezond van binnen!

 • Annemies Visée
  Geplaatst op 20:01h, 17 december Beantwoorden

  Wat een ontzettend mooi boek. Ik zou daar graag voor in aanmerking komen, heel leerzaam

 • Marjolein
  Geplaatst op 08:22h, 22 december Beantwoorden

  Oergezond het nieuwe jaar in, klinkt mij als muziek in de oren! Na een jaar kwakkelen, pijn, de tandarts kon alleen niets vinden, misschien is een aanpak van binnenuit de oplossing!

 • Marian Bosma
  Geplaatst op 08:29h, 28 december Beantwoorden

  Ik wil nog meer mensen kennis laten maken met gezond worden via de oer-leefstijl. Met de voorbeelden uit dit boek moet dat zeker lukken.

 • Anneloes
  Geplaatst op 15:23h, 28 december Beantwoorden

  Wat een leuke winactie, via een bekende van mij (mijn stage plek) ben ik bij deze website terecht gekomen. Erg leuke website en heel interessant, omdat ik de studie voeding en diëtetiek doe is het boek zeker een aanrader en een mooie aanwinst voor mijn (studie) boeken. Dit boek kan ik verder gebruiken tijdens mij stage bij Young Voedingsadvies die ook Paleo-leefstijl hanteert. Dus ik hoop dit boek te winnen voor mijn studie en vooruit, omdat ik 1 januari jarig ben!

 • Britt
  Geplaatst op 15:30h, 28 december Beantwoorden

  Supertoffe winactie! Als healthy foodie weet ik wel raad met dit OERgezonde boek! Fijn dat dit boek niet alleen recepten maar ook een theoretische basis bevat, zodat ik dat op mijn beurt ook weer daarover kan bloggen (de meeste dingen die ik kook, zet ik op mijn blog) en zo nog veel meer mensen inspireer om gezond te eten.

Geef een reactie