Zo maak je de keuze tussen wel of geen zuivel

Melk maakt in Nederland een belangrijk deel van de dagelijkse voedselconsumptie uit. Er zijn mensen die genieten van een glas koude melk maar er zijn ook heel veel personen die het drinken omdat er gezegd wordt dat het ontzettend gezond is. Hebben we nu wel of geen melk nodig en wat zijn de voor- of nadelen van zuivel voor onze gezondheid?

Waarom je wel kiest voor zuivel

  • Zuivelproducten leveren energie en ze bevatten naast eiwitten, vetten en suikers ook vitamines en mineralen zoals de B-vitamines en calcium
  • Vooral het mineraal calcium hebben we nodig voor een sterk gebit en sterke botten. Dit is dan ook de reden dat het voedingscentrum adviseert om vooral voldoende melk te drinken. Je hebt echter niets aan dit mineraal als je niet voldoende vitamine D binnenkrijgt, want calcium kan alleen opgenomen worden in het gebit en in het skelet als er vitamine D aanwezig is. Dus de combinatie van vitamine D en calcium zorgt voor sterke tanden en kiezen
  • Naast calcium bevat zuivel en dan met name kwark, veel vitamine K. Deze vitamine hebben we ook nodig voor een gezond gebit en sterke botten en voldoende vitamine K gaat aderverkalking tegen

Melk is niet goed voor elk

  • Zuivelproducten zoals melk en yoghurt bevatten een melksuiker, lactose genaamd. Dit suiker moet in het spijsverteringskanaal afgebroken worden door het enzym lactase. Baby’s maken voldoende lactase aan om zo de moedermelk goed te kunnen verteren. Als kinderen ouder worden dan gaat bij een groot deel van de wereldbevolking deze eigenschap verloren maar dit geldt dus niet voor iedereen. Heb je blond haar en/of blauwe ogen dan is er een grote kans dat jij het enzym lactase wel kan aanmaken en lactose kan verteren. Wordt lactose niet snel afgebroken dan leidt dit tot buikkrampen en diarree. De industrie heeft echter een techniek bedacht zodat meer mensen zuivelproducten kunnen consumeren en dit heet fermenteren. In gefermenteerde zuivelproducten zoals yoghurt, kwark en karnemelk is het aanwezige melksuiker al grotendeels door bacteriën afgebroken, waardoor zuivel beter te verteren is voor mensen die het enzym lactase niet kunnen aanmaken.
  • Naast het melksuiker lactose bevat zuivel ook een melkeiwit dat voor 80% uit caseïne bestaat. Dit eiwit moet in onze darm worden afgebroken en als dit niet goed gebeurt dan ontstaan er stoffen die de darmslijmvliezen irriteren. Ook is caseïne slijmvormend waardoor vooral mensen met ademhalingsproblemen zoals astma en hooikoorts zuivel minder goed kunnen verdragen. Deze personen hebben er baat bij om minder of zelfs helemaal geen zuivel te nuttigen.

Moeten we nu wel of geen melkproducten eten?

Je kunt zuivel en dan met name de gefermenteerde producten zoals yoghurt, kwark en karnemelk in je voeding gebruiken als je denkt dat je het nodig hebt. Heb je buikklachten, last van ontstekingen in de mond of ademhalingsproblemen dan is het verstandig om een tijdje geen zuivelproducten te gebruiken. Je zult zelf snel genoeg ervaren wat dit voor je lichaam doet.

Gemengde notenGoede alternatieve calciumbronnen

Als je geen melk drinkt dan is het toch mogelijk om voldoende calcium binnen te krijgen, want dit mineraal kan je namelijk ook uit andere voedselbronnen halen. Zo zijn groenten en fruit maar ook noten, zaden en pitten goede bronnen van calcium. Voel jij je veel beter als je geen of weinig zuivel eet en drinkt dan kan je genoeg calcium halen uit andere voedingsmiddelen. Zorg in ieder geval ook voor voldoende vitamine D, want deze vitamine is veel belangrijker dan een grote hoeveelheid calcium voor een sterk gebit.

Ontvang alternatieven voor zuivel>>

Geen reactie's

Geef een reactie