Zwanger? Zorg voor een gezonde mond!

Ben je in blijde verwachting, dan wil je het allerbeste voor je kind. Je let op wat je eet en dat je voldoende beweegt, want dit heeft een positief effect op de zwangerschap. Het gebit mag je dan ook niet vergeten. Een gezonde mond is van groot belang voor een goede gezondheid en vooral als je zwanger bent.

Lichamelijke veranderingen tijdens de zwangerschap

Iedereen kent de standaard lichamelijke klachten tijdens de zwangerschap wel. Hoewel er in het begin van de zwangerschap aan de buitenkant niet altijd duidelijk te zien is dat je zwanger bent, zijn er in de eerste drie maanden toch al een aantal subtiele veranderingen waar te nemen. De meeste kwalen komen ook tijdens deze eerste drie maanden van de zwangerschap voor. Ochtend misselijkheid en soms ook overgeven zijn de bekendste en meest vervelende ongemakken. In de loop van de zwangerschap kan obstipatie door een verminderde darmactiviteit voor ergernis zorgen. En wat tref je in de mond aan tijdens je zwangerschap?

Mogelijke gebitsproblemen

Iedere kind kost een tand”, werd er in het verleden steevast gemeld. Daar is gelukkig helemaal niets van waar, maar door de zwangerschap heb je wel meer kans op gebitsproblemen.

Tandvleesontsteking

Als je zwanger bent heb je een grotere kans om een tandvleesontsteking te krijgen (gingivitis). Het is belangrijk om tandvlees ontstekingen te voorkomen, omdat ze zich verder kunnen uitbreiden naar het kaakbot, waardoor er parodontitis ontstaat. Bovendien kunnen tandvleesontstekingen leiden tot een te vroeg geboren kind.

Zwanger zoet etenEerder gaatjes

Als zwangere vrouw heb je een groter risico op gaatjes, onder andere door een veranderd eetpatroon. Je hebt meer trek in zoete voedingsmiddelen waardoor het gebit vaker aan meer suiker wordt blootgesteld. Deze suikers zijn de voedingsbron van bacteriën die gaatjes kunnen veroorzaken. Ook kan het zijn dat je door (ochtend)misselijkheid tijdens de zwangerschap meerdere eetmomenten op een dag hebt. En ben je aan het eind van de dag moe dan is de verleiding groot om minder aandacht aan je gebitsverzorging te besteden. Een slechte mondhygiëne tijdens je zwangerschap is ook belastend voor je kind, want deze heeft op latere leeftijd  een grotere kans op tandbederf.

Aantasting van het tandglazuur

Zwangerschap gaat regelmatig gepaard met misselijkheid en soms met overgeven. Het maagzuur dat in de mond komt kan het tandglazuur tijdelijk zwakker maken. Kom echter niet in de verleiding om direct je tanden te poetsen, nadat je hebt overgegeven. Om je glazuur te sparen en tanderosie te voorkomen kan je beter een half uur wachten zodat je glazuur de tijd heeft om te herstellen na de zuuraanval.

De invloed van hormonen

Hormonale veranderingen zorgen ervoor dat, juist als je zwanger bent, de kans op problemen aan het tandvlees of gebit groter is. Tijdens het tweede trimester van de zwangerschap ontwikkelt de placenta zich als een ware hormoonfabriek. Dit resulteert in enorme progesteron- en oestrogeenconcentraties. Deze hormonen hebben ook hun uitwerking in de mond. De werking van progesteron zorgt er voor dat het tandvlees zijn beschermende functie wat verliest. Je mondslijmvlies wordt hierdoor makkelijker doordringbaar voor schadelijke stoffen en dat kun je tijdens de zwangerschap juist niet gebruiken. Ook zorgt het hormoon progesteron ervoor dat het tandvlees er roder en wat meer gezwollen uit ziet. Daarnaast kan het tandvlees makkelijker gaan bloeden.

Bacteriële veranderingen

Tijdens de zwangerschap vindt er een bacteriële shift plaats. Deze shift is te danken aan hormonale veranderingen. De hormonen waaronder oestrogenen, stimuleren de groei van bacteriën die voor tandvleesontstekingen zorgen. We moeten extra lief zijn voor onze bacteriën want dan beschermen ze moeder en kind en ze produceren vitale stoffen, zoals bepaalde vitaminen.

Zoals je ziet is het vooral tijdens de zwangerschap heel erg belangrijk om een goede mondgezondheid na te streven. Alleen op deze manier kunnen we nadelige gevolgen van alle lichamelijke veranderingen binnen de perken houden.

Hoe je voeding kunt inzetten voor een gezonde mond, lees je in Eet je mond gezond.

Leestip

Geen reactie's

Geef een reactie